Сдружение Бизнесът за Пловдив поиска отговори от властта заради опасност да се блокират инвестиции  за стотици милиони в Пловдив. Представители на сдружението проведоха среща, на която бе кметът Здравко Димитров, гл. архитект Димитър Ахрянов, зам.-кмета по строителството Пламен Райчев, както и областния управител. Йордан Иванов.

Срещата бе по повод писмо от регионалния министър Гроздан Караджов, с което той прави препоръка да се спре разглеждането на проекти за промяна на ПУП-ове за имоти, докато от РИОСВ не приемат екологичната оценка. Това писмо идва, след като месеци наред две общински съветнички от „Демократична България” – Веселина Александрова и Добромира Костова коментират, че местния парламент противозаконно приема ПУП-ове, тъй като РИОСВ е върнала за преразглеждане променения Общ устройствен план на Пловдив за нова екологична оценка.

Според закона, след като ЕСУТ на Община Пловдив приеме графичната част на новия ОУП, то до окончателното му приемане всяка промяна на ПУП трябва да минава през санкция на Общинския съвет, както пише в ЗУТ. На последните сесии се гледаха десетки ПУП-ове, а двете съветнички постоянно повтаряха, че тези действия е възможно да са противозаконни. Така те като част от опозицията в Пловдив, изпратиха писмо до новите министри, които са част от една коалиция с искане за тълкуване. Днес Гроздан Караджов е заявил, че към този момент местния парламент не трябва  да гласува ПУП-ове, докато не се приеме екологичната оценка.

На практика всяка една инвестиция в Пловдив минава през промяна първо на ПУП-а на съответния имот. Независимо дали става въпрос за жилищен комплекс, едноетажна къща или реконструкция на важна артерия. Ако Община Пловдив спре да променя ПУП-ове, то всички нови бизнес начинания в града ще бъдат блокирани.

Именно това бяха притесненията на Бизнеса за Пловдив, като представителите на сдружението изразиха,  че това би било блокаж на проекти за стотици милиони левове.   Собственикът на ПИМК Илиян Филипов се обърна към областния управител Йордан Иванов:

„Изключително сме притеснени от тази ситуация. На практика с това решение се каза, че спирате развитието на Пловдив. Спирате бизнеса. Тук говорим за поне 20 000 души, които работят в строителството в града – те ще останат на улицата. Отделно Община Пловдив, която получава милиони всяка година от разпоредителни сделки няма да може да разчита на този ресурс.  Всичко това е заради две Ваши колежки,  от Вашата партия, които искат да трупат политически дивиденти на гърба на бизнеса на града! Това стрували ви се нормално?”, заяви  Илиян Филипов.

Областният управител Йордан Иванов заяви, че винаги е изпитвал страхопочитание към бизнеса и е работил в посока за улесняването им в сблъсъка с бюрокрацията. Той предложи да се направи работна среща първо с институциите в Пловдив, имащи отношение към ОУП и екологичната оценка, а след това и с регионалния министър.

Кметът Здравко Димитров от своя страна заяви, че въпреки писмото на регионалния министър Гроздан Караджов, той няма да спре предложенията за промяна на ПУП-ове на имоти.  Зико обясни, че с това писмо може да се блокират и проекти за милиони на Община Пловдив. Стана ясно ,че за реконструкцията на Рогошко шосе, ако не се приеме нов ПУП – няма как да се състои.

На 4 май ще има нова среща между институциите за новия ОУП, на който ще присъстват и представители на Бизнеса за Пловдив. Очаква се и среща между сдружението и регионалния министър, по инициатива на областния управител.

Очаквайте подробности от срещата!