Докато в музеите правят фигури от восък на известни личности, в Пловдив една млада дама вае скулптури от захар. Фигури, лица, домашни любимци, филмови герои - всичко това Кремена Янкова изработва от фондан с невероятни детайли. И за разлика от останалите произведения на изкуството можеш да ...изядеш.

Младата дама е от Габрово , но от години живее и работи в Пловдив. От дете обича да рисува и на 14 години започва да учи иконопис в Трявна, след което продължава образованието си във Великотърновския университет, където завършва живопис. Мести се в Пловдив, където се занимава две години с керамика. След това започва да работи като декоратор, изработвайки скулптури от захарно тесто. Участва в редица изложби в страната и чужбина. От 10 години е в сладкарския бранш. Започва работа в тази сфера съвсем случайно покрай свои приятели.

„Харесва ми, че между изкуството и декораторската професия има много общи черти. В екипът, с който направих първите си крачки в тази професия имаше много художници и това ми даде смелост да започна да се развивам в тази сфера. Тя е много близка до скулптурата, единствената разлика е материалът, с който се работи. Има и много цветове. Харесва ми, че веднага можеш да видиш крайния резултат, процесът на работа не е толкова дълъг, но същевременно полагаш същия труд, какъвто и за една скулптура. Всичко, което ние правим е много широкоспектърно, обхваща голям кръг от теми. Сходно е и с правенето на декори за филми, единствената разлика отново е материалът”, коментира тя. 

Работата й е свързана и с анимационните филми, защото това е най-търсеното сред децата, но има и много интересни желания от по-възрастните, които искат да се изработи техен портрет, или грандиозна конструкция.

„Правим едни нов, вълшебен свят за празненствата на хората и това ни носи голяма наслада. Пренасяме ги в друго измерение, но освен удовлетворенитето, което ни носи работата, това е и голямо предизвикателство. Интересното в тази професия, което всъщност ме запали е, че всеки ден се случва нещо ново. Работим с хора и всеки идва с различни идеи и желания. Така провокирам  себе си да проверя в каква насока ще тръгна, защото като артист и художник човек по-скоро следва собствените си идеи, възгледи и желания, които да представи на обществото и се затваря в една друга ниша, а тук се стремим да сбъднем фантазиите на клиентите, тъй като те са инициаторите за това, което ние трябва да изработим”, допълни тя.

Кремена разкрива и кои са тенденциите при тортите тази година. 

При сватбените торти се залага предимно на по-натуралното, по-изчистеното, по-домашното, самата торта да бъде само по крем, т.нар. „гола торта”. Украсата е от естествени цветя, а като вкус се залага на по-леки кремове с плодове.

„Разбира се все още има и хора, които искат облечени,пищни торти със захарна паста отгоре, но те са все по-малко. Хората вече са по-запознати с тенденциите, по-образовани, много разглеждат в интернет, а там може да откриеш всичко и да се научиш на много неща. Модерни са и различни горски мотиви, пънове като декорации, все повече се залага на градинските партита, затова и хората залагат на торти, които да се впишат в цялата приказка”, допълни тя.

При детските торти тенденциите варират според техни любими герои, нашумели филми по кината… Именно затова са изработили  и фигурка на Жената чудо, която тя е герой от комиксите, но сега оживява с новите филми и е любим герой и на малки, и на големи.

При тортите за поводи като рожден ден не може да се каже, че има тенденции, защото се работи по желание на клиентите. Те често обичат да пренасят своите хобита и интереси върху празничните торти.

„Сладкарството и изкуството вече вървят ръка за ръка и имат много общо помежду си. В световен мащаб тази професия достига до много високи нива. Ние също се опитваме да не изоставаме и да следим изкъсо тенденциите. Това много ни мотивира.”

Като най-голяма трудност в професията, тя посочи това да се придаде стабилност на дадена конструкция, защото се работи с хранителни продукти и не е лесно те да бъдат стабилизирани.

„В Бирмингам всяка година се провежда декораторски конкурс за торти, на който се правят наистина много мащабни неща - огромни инсталации, големи скулптури, бюстове и наистина грандиозни движещи се фигури. Все повече художници навлизат в това изкуство. В стерилното сладкарство ние влизаме с гръм и трясък и принасяме нашия хаос с много цветове, фигури и форми. Успяваме да дадем нов живот на едни кремове и блатове като ги направим в нещо грандиозно, било то бюстове, инсталации или просто обикновени торти. Когато се изработва скулптура или някакъв друг вид изкуство, то остава във времето, докато нашите произведения траят един миг, за да направят нечий празник специален. Всичко остава само на снимкa”, обясни тя.

Времето за изработка на една торта е строго индивидуално. Повече време отнемат, разбира се, по-големите торти.

„Случвало се е понякога да отделим повече време на индивидуална поръчка отколкото на сватбена торта, зависи колко е сложна конструкцията. Правили сме фигура на кон, който е на два крака с ездач отгоре. Отне  доста време, за да подготвим самата фигура, но се получи много красиво. Хубавото при фондана е, че когато се запази и се съхранява правилно може да трае с години. Трябва да се съхранява при сухи условия, като единствено цветовете могат да се променят. Това е единственият минус, но ако не е на пряка слънчева светлина и е защитен с кутия няма проблем за неговата издръжливост”, обясни тя.

Любимите торти на Кремена са по-леките, с плодове, крем маскарпоне, черен шоколад. Торта „Гараш” е една от любимите й. Не е завършила курс за сладкарство, но смята, че опитът се трупа най-вече в практиката. Посещавала е само курсове за декораторство, които наблягат върху изработката на отделни елементи. Миналата година е направила съвместна изложба със своята сестра в Пловдив, която е била комбинация от картини и скулптури. Кремена е вкарала и захарни елементи в своите произведения като провокация към публиката, за да види колко хора ще разберат, че част от произведенията всъщност е изработена от храна. В свободното си време обича да рисува и да се разхожда в природата, защото там е изворът й на вдъхновение.

Последният проект, над който работи, са курсове за начинаещи и напреднали сладкари, които ще могат да посещават дори и деца.