Близо 40 млн. лева са заложени за спортна инфраструктура в Бюджет 2022 на Пловдив, като средствата може да набъбнат до 90 млн. лева. Това става ясно от рамката на бюджета, която предлага Община Пловдив и ще се гласува от общинския бюджет.

Най-голямото перо за спортна инфраструктура е за двата стадиона на Ботев и Локомотив – общо 30,7 млн. лева. За Колежа сумата е 18,7 млн. лева, а за Лаута – 12 млн. лева. Това са неусвоените до този момент пари, отпуснати от правителството на Бойко Борисов, както и допълнителните по 2,5 млн. лева от общинския бюджет.  Сумите за двата стадиона могат да се увеличат с още 12 млн. лева, ако Община Пловдив изтегли 50-милионния заем.

Зико с огромна подкрепа за тегленето на заем от 50 милиона за спортните обектиИзмениха в движение предложението за теглене на нов кредит

1,5 млн. лева са заложени за зала „Дунав”, която трябва да се довърши тази година.  Спортната зала на ЕГ „Иван Вазов” също трябва да бъде завършена, след договорът с изпълнителя бе прекратен и се търси нова фирма за изграждането й. Сумата е 1,2 млн. лева.

Два изцяло нови спортни обекта трябва да стартират през 2022 година. Единият от тях е нова зала за баскетбол и волейбол в район „Западен”. Тя ще се намира непосредствено до училище СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, като разчетите са, че ще струва 2 млн. лева.

Другият нов обект, който започва Община Пловдив е спортен комплекс от 50 дка в район „Северен”. Той ще се намира на бул. „България” на част дворовете на двете езикови гимназии. Първият етап е за 3 млн. лева като той включва игрища на открито за футбол, баскетбол, волейбол, тенис, както и фитнес на открито. Комплексът ще наподобява този, който бе направен на „Младежкия център” край Гребната база.

Ако Община Пловдив тегли кредита от 50 млн. лева, ще се направи и басейн „Младост” за сумата от 20 млн. лева и Спортния диспансер за 6 млн. лева.

Бюджетът на Пловдив мина половин милиард лева – с над 108 млн. лева повече от 2021-аПоловината от разходите са за капиталови разходи, 115 млн. лева от тях са от Европа