Каква трябва да бъде сумата, която Община Пловдив да плати на частната фирма „Младост Алфа” за имота от 5,6 декара, разположен в Римския форум? Защо виновните за тази сделка не са си  понесли последствията и няма ли какво друго да се направи, освен да се плати огромната сума?

Това бяха въпросите, над които размишляваха общинските съветници за нашумелия казус за парцела от източната страна на Форума. Като цяло духът на примирението се бе настанил в почти всички общински съветници, а именно, че това е оптималното решение за този казус.

Сега срещу 5 милиона 163 хиляди лева община Пловдив ще изкупи имота, продаден на частен инвеститор през 2003-та година за 1 милион и 200 хиляди лева.

Каква е обаче позицията на бившия кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков, по чието време става продажбата на терена?

„Казах си, че няма нищо лошо в решението на Общинския съвет да изкупи отново Римския форум от източната страна на Централна поща”. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Чомаков. Той припомни, че по време на предизборната кампания през 1999 година всички избиратели са го питали какво ще се прави с тази дупка. И тръгнахме да търсим вариант, който да удовлетворява всички, заяви бившият пловдивски кмет.

Иван Чомаков подчерта, че цената на имота през 2003 година е определена от Общинския съвет, но след сериозна експертиза. Така се стига до продажбата за сумата от 1 милион и 200 хиляди. Инвеститорът е бил задължен да инвестира 2 милиона за възстановяване на археологията. И тук започнаха проблемите – от една страна политически, а от друга - чисто финансови интереси, а от трета - съдебните дела с държавата, които приключиха чак през 2008-ма, когато не бяха кмет, коментира Иван Чомаков. Бившият кмет коментира и нападките срещу него по отношение на друга знакова сделка - „Пълдинтуринвест“. Дойде ми до гуша всички проблеми да се приписват на мой гръб. Ако има някъде един мой подпис по сделката, да дойдат и да ми го покажат. Предложението беше на ОбС и там се обединиха всички политически сили – до една. Съвестта ми е абсолютно чиста, категоричен бе Чомаков.