Трябва ли да има обществена сграда над разкопките над Понеделник пазара? Този въпрос зададохме на пловдивчани след общественото обсъждане, проведено на 8 януари по покана на собственика на имота - бизнесмена Димитър Георгиев. Тогава Георгиев  представи хронология на имота, както и какви са намеренията му. След това археологът Жени Танкова  разкри какво е състоянието на археологията върху терена, както и какви са плановете за нейната консервация. Проектът за промяната ПУП-а бе представен от арх. Стефан Добрев. 

Най- общо идеята е височината на сградите да не превишава средните за квартала, която е 15 метра. Предвижда се разкопките да бъдат позиционирани и обществено достъпни на кота -6. Най- долната част на бъдещите постройки откъм булеварда и от южната страна ще бъдат изцяло стъклени, за да може преминаващите да имат постоянен визуален контакт с археологията.  Хората ще имат постоянен достъп до тази част от имота.

В няколко поредни изказвания представители на  Камарата на архитектите разкритикуваха проекта за промяна на ПУП-а и обемните му показатели. Първа арх. Вили Раева заяви, че попадането на този терен в частни ръце е грешка и тя трябва да бъде поправена от Община Пловдив. Безценната археология може да бъде експонирана в Археологически музей, който да бъде построен на място. 

Арх. Петкана Бакалова от КАБ пък даде предложение там да се направи частен музей, като по този начин да се парира искането за купуването на имота от страна на градските власти. 

По традиция TrafficNews продължи дискусията под формата на анкета в платформата. В нея се включиха 1059 читатели. 43% от тях смятат , че Общината трябва да откупи терена и да направи музей на Античния Пловдив. 25% от гласувалите са на мнение, че след като теренът е частен собственикът има право да стори, като разбира се запази и експонира археологията. 14 %  са на мнение, че Георгиев трябва да направи частен музей, а други 18% мислят, че общината трябва да се допита до пловдивчани на референдум.  

Проектът за разкопките на Понеделник пазара: хотел, зала и купол със зелен покрив върху археологиятаТова е последният ми опит да намерим приемливо решение, за да не изглежда изоставено мястото в центъра на града, твърди Димитър Георгиев

Архитекти в челен сблъсък за съдбата на терена под Джамбаз тепе, инвеститорът продължава напредДвете крайности се преплетоха в общественото обсъждане за терена, Димитър Георгиев – доволен