Цялата археология в подножието на Стария град до Понеделник пазара ще бъде експонирана, заяви собственикът на имота инж. Димитър Георгиев. След като до този момент бизнесменът представи два проекта за зоната – на арх. Кирил Събчев и на арх. Петко Костадинов, той кани на обществено обсъждане на 8 януари от 15 часа в залата на Общинския съвет за третия вариант на арх. Стефан Добрев.

Според изменението на ПУП, проектът  предвижда изграждането на сграда с хотел, офиси, паркинг за 175 коли, търговски площи. Тя ще бъде вдигната на височина над археологията 6 метра, а кота корниз е 14 метра. Триетажният комплекс ще е на обща площ от близо 31 хиляди квадратни метра и е с прогнозна цена 30 милиона.

„Археологията е запазена изцяло. Имаше забележка на предните проекти, че трябва да се повдигне още сградата, за да бъде експонирана по-добре. Направихме го. Близо 6 метра е. Тепърва археологията – експонацията и консервацията, ще бъде тема на обсъждане. На друг специален проект, на последваща разработка”, каза Димитър Георгиев.

Крепостната стена на древния град ще разделя условно на две пространствата на нивото на археологията. Едната част ще е обществено достъпна, а другата – галерия с вход. Ще гостуват музеи, ще има и постоянна експозиция,когато няма гостуващи изложби. Над археологията ще има и зала с 1600 места за събития. Купол с озеленена част ще покрива археологията. За облекчаването на достъпа до сградата ще бъде изготвена нова транспортна схема, а улицата зад сградата - „Съединена България”, ще бъде отворена и ремонтирана, за да поеме двупосочно движение.

Георгиев обясни, че преди време, когато се е проектирал Музеят на тракийското изкуство, долу откъм вила Ейрене в културен център „Тракарт” е имало подземен тунел, който е изграден наполовина. Би било добре да се направи тази връзка, но това вече е ангажимент на общината, каза той.

Георгиев подчерта, че е готов да се съобрази с общественото мнение, стига то да не е без никакъв икономически смисъл. „Не съм се вкопчил в дупката, нито бизнесът ми зависи от нея. Това е последният ми опит да намерим приемливо решение, за да не изглежда изоставено мястото в центъра на града, каза още Георгиев.