"Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще засегнем темата - Апокрифи, артефакти и история за Алжирския любовен възел.

Всъщност това не плод от нашумялата филмова поредица на „Агент 007“ - „Казино Роял“ 2006г.одина. Така нареченият-Алжирски любовен възел не мит или легенда. Апокрифи и артефакти за този Любовен възел датират от хиляди години и са пропити с история и митология. Независимо дали сте привлечени от външния му вид, историята, или символиката, или просто се нуждаете от нещо, за да завършите перфектния си тоалет с тази ориенталска плетеница, ще бъде полезно да се запознаете с историята му.

Използването на изображения с възел могат да бъдат проследени още в Римската империя, въпреки, че от онова време има много малко написано за историята на тотемът - Възел на любовта. Най-широко е разпространена информацията , че по време на 18-ти век, моряци и рибари връзвали такива възли като вид напомняне за близките им, оставени на брега след поемането на далечно плаване. Тези плетки от въже били символ на обич към липсващите любими хора на „морските вълци“.

Любовните възли също са били обичайни в началото на ирландската история-келтите, въпреки че те често са посочени като „възелът на Селтик“. Дизайнът вдъхновявал със своята мистична triquetra (трите нишки), с триъгълна форма. За ранните ирландски християни зад идеята за triquetra застава и църквата, като определя този символ за Светата Троица . В същото време   езичниците почитали чрез този възел своите три богини.

Митология

Въпреки, че има много малко исторически данни за любовния възел, за това пък има изобилие от митологията около него. И това прави тази огърлица толкова търсена и популярна. Много хора отдават изключително значение или лични философии към бижутата.  Например, хората със светли очи, които са романтици като даденост, са склонни да видят в любовния възел две преплетени сърцата. Колкото по-сложен е бил един възел, толкова по-повече бива считан за мощен амулет на любовта.

Безнадеждните романтици са привлечени от разказите на моряците кръстосали морската шир спокойно, защото Любовния възел, запазвал любовта и щастието между разделените влюбени, съхранявал истинските любовни чувства до завръщането от плаване.

Спиритуалистите виждат блокиращи детайли като символ на преплетени светове в настоящето и отвъдното. В келтската митология, се считало, че любовните възли давали сила на влюбените да преминават напред и назад от този свят към отвъдния свят да посетят един от друг, след като един от тях вече е починал. Други пък виждали символ за вечност, тоест идеята да няма начало и край.

През 2009 година започнах проучванията си за този мистичен Алжирски любовен възел. Едва след три години вече държах ключът-тайните. Наистина се оказа, че като произход идва от мореплавателите, древните персийци обаче разкриват, че може да се вмъкне ивицата на вечността и по този начин притежателят на такъв амулет може да контролира и най-вече да съхрани обичта на любимия/любимата.

 След разговори с моят колега от Етиопия Абу Салих, се установи, че за пръв път такъв амулет се появява в Алжир. Местните шамани пренесли тайната от Персия и разработили цяла схема за изработката на „владетеля на любовта“.

 Изработва се от три метала, оцветени с три цвята. Нишките се преплитат като се вграждат три камъка. При всяко вплитане се правят „заклинания“ за вечност, вярност и любов, общо 33 стиха-мантри. Амулета има действие до 9 месеца, след което се (пре) активира отново с 33 мантри. Работи безотказно, в това се уверих. Така или иначе може да се използва и като прекрасно бижу, като символ на вечната любов.

 Мистика или не, но е факт. Както сподели Румен Сотиров относно мистиката:

 „В живота се добрах до едно правило: няма нищо скрито, нищо мистично. Но хората искат да видят в мъгливо време, какво има на 50 м. разстояние при видимост 5 м. Така не става. Тези 5 м. през които се вижда, трябва да се извървят със знание за да се видят следващите 5 м. и така до като се види това, което искаме да видим.“