Времето рязко се затопли и освен да преподредим гардероба за следващите месеци, трябва да отделим време и за пролетното почистване на дома. А предстоящите почивни дни са точният момент, в който да изпълним тази нелека задача, резултатите от която обаче със сигурност ще ни донесат удовлетворение.

Сигурно се чудим какво ще ни е необходимо, откъде да започнем, какво можем да пропуснем и какво - не. Затова сме събрали някои от най-лесните и ефективни трикове, с които пролетното почистване ще е много по-приятно и не толкова уморително. А, оказва се, средствата за него вероятно вече ги имаме у дома и така ще спестим и пари.

Списък

Първото и на-важно, което трябва да направим, е списък с местата и нещата, които да почистим. Когато ги имаме черно на бяло, ще сме наясно с обема работа, която ни чака, а ни ще ни е много по-лесно да я разделим по задачи, които не е задължително да изпълним за един или два дни. Но ако решим да ги разпределим във времето, в главата ни няма да настъпи хаос, защото ще знаем какво сме свършили и какво още ни остава.

Разчистване

Няма как да тръгнем да чистим, ако преди това не сме подредили всички стаи в дома и не сме сложили всички на мястото му. Това също може да ни отнеме доста време, но по-добре да не избързваме и просто да сложим всичко, където има място, а да съберем смелост да изхвърлим онова, което само стои и събира прах.

Прозорци

Именно те са мястото, от което най-често започваме с пролетното почистване. Експерти съветват да изберем по-облачен ден, защото ако е прекалено слънчево и топло, водата и препаратът ще изсъхнат прекалено бързо по стъклото и ще оставят петна.

Вместо традиционният продукт за стъкла и вестник или домакинска хартия, може да използваме специална микрофибърна кърпа за почистване на стъклени повърхности и чиста вода. Алтернатива е и натурален препарат, който ще получим при смесване на спирт, оцет и дестилирана вода.

Пердета и щори

След като прозорците са идеално чисти, време е да се заемем и с това, което стои пред тях. Ако са пердета и завеси и материята им позволява, ги пускаме в пералнята и след това веднага ги закачаме на мястото им. Ако са щори, почистваме според препоръките за съответния вид. При тези от алуминий и PVC е добре първо да минем с тясната приставка на прахосмукачката, за да съберем праха.

Врати и тавани

Пролетното почистване е времето да изчистим навсякъде, където пропускаме при седмичното. Това са онези труднодостъпни места зад и под леглото и другите мебели, касите на вратите, таваните и ъглите. Можем да минем и стените с леко влажна кърпа.

Килими

Ако ги имаме у дома, със сигурност са били на мястото си през студените месеци, а за топлите може и да ги приберем. Но преди това е важно да ги почистим качествено. Разбира се, най-лесно е да използваме професионални услуги, което трябва и да правим на всеки 12-18 месеца. 

Ако пък смятаме, че този път ще се справим сами с тази задача, трябва да минем през няколко стъпки. Първо минаваме добре с прахосмукачката, след това отстраняваме петна, ако има, а после правим дълбоко почистване като поръсваме сода за хляб и напръскваме със смес от шампоан за килими и топла вода. След това натъркваме добре с четка, оставяме да подейства и напръскваме отново само с топла вода, за да изплакнем.

Мебели

Някои, като дивани и столове с тапицерия, се нуждаят от често пране, за да останат добре изглеждащи. Ако нямаме перяща прахосмукачка, може да използваме и специални препарати за целта. А мебелите от дърво също можем да освежим като смесим маслиново масло и оцет или лимонов сок с равно съотношение в спрей бутилка, напръскаме и избършем с микрофибърна кърпа.

Лампи

Те също в повечето случаи остават извън обсега на редовното почистване на дома. Но и по тях, както по всички други повърхности, се събира достатъчно прах. А най-лесно можем да ги почистим в микрофибърна кърпа, която не събира прашинки.

Спалня

Това е стаята, в която прекарваме най-много часове и е важно да й обърнем специално внимание. Особено на леглото. Важно е поне два пъти в годината да обръщаме матрака, за да не се захаби неравномерно. Ако имаме подходящи уреди, го почистваме от акари или прилагаме сухо пране. Важно е да изперем или почистим качествено и всички завивки, протектори, шалтета и възглавници, за да намалим възможно най-много количеството прах.

Баня

Тук също винаги си има много работа. Дори често да мием плочките и санитарията, те сигурно все ни изглеждат мръсни и е необходимо да им отделим повече време, за да заблестят така, както ни се иска. Освен да изчистим добре плочките и фугите, тоалетната и мивката, трябва да почистим всички шкафчета от ненужни продукти и да ги подредим прилежно. Не забравяме и каналите, като използваме специален препарат за почистването им.

Кухня

Започваме от електроуредите, като почистваме фурната, котлоните, хладилника и всички други по-малки. След това започваме шкаф по шкаф да вадим всичко, почистваме внимателно отвътре и отвън и подреждаме всички на мястото му.

Почистваме и на труднодостъпни места като зад хладилника, а вътре в него подреждаме старателно всичко продукти и изхвърляме всичко негодно. Колкото и да не ни се иска, трябва да посегнем и към "онзи" шкаф с всякакъв джунджурийки и поне малко да внесем ред в него, Better Homes&Gardens.

Уреди

Всички те, които ни служат вярно всеки ден, се нуждаят от специално внимание поне няколко пъти годишно, за да бъдат в добро състояние още дълго време. Говорим за пералня и миялната, за които има специални препарати за дълбоко почистване. Прахосмукачката също е добре да почистим основно и да сменим филтри или други консумативи, ако е необходимо. Същото важи и за кафе машината.

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock