Безценната съкровищница на Владимир Димитров-Майстора оживя в красив спектакъл на Гребната база под аплодисментите на хиляди пловдивчани, събрали се около и на трибуните в съботната вечер.

Плаващата картина „Момиче със слънчогледи”, сътворена от талантливи кюстендилски деца, въздействащите изпълнения на фолклорен квартет и танцов ансамбъл, превърнаха събитието в празник. Танцьорките разказваха истории с платно и се превърнаха в живи модели от картините на Майстора.

Мултимедийният спектакъл, с който община Кюстендил, Сдружение "Дебют" и Сдружение "Партньори - Кюстендил" - школа „Новите майстори” се включиха в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, имаше за цел да разкаже и покаже творчеството на гениалния български художник.

„Искаме да покажем на европейската публика какъв велик художник има България. Да припомним, че Майстора – вместо да трупа слава в САЩ, се завръща в едно кюстендилско село и запечатва на платното си последните жетварки, последните жени, които белят платно”, разказа един от организаторите Евгени Серафимов.

Спектакълът на Гребната бе наистина красив и вълнуващ, и на трибуните нямаше човек, който да остане безразличен от прекрасните и талантливи деца на сцената. Всичко се движеше по сценарий, докато не дойде мигът да се появи водна стена, на която с холограма да оживее портрет на Владимир Димитров-Майстора.

В този момент всички правостоящи и зрителите от първите редове хукнаха да снимат и така блокираха видимостта към видеоекраните, на които вървеше излъчване с дрон. Дали от недомислие да се ограничи достъпът, или заради лоша култура на публиката, финалът на шоуто – ефектно светлинно шоу, не се получи. Хората вече се бяха качили на сцената, режисьорите на пултовете нямаше как да изпълнят до край програмата и единственото, което им остана, бе да поканят на сцената всички за една снимка „Заедно”.