Деца от Асеновград и техните родители се включиха в кампанията "Да съберем 200 български книжки за децата в Лондон до 3 март". Както TrafficNews.bg вече съобщи, целта на благотворителната кауза е да се създаде кът с български книги в библиотеката в Източен Лондон, в която децата да четат на родния си език и да не губят връзката с родината си.

Лондонска библиотека прави кът с български книги, пловдивчани се включват в инициативатаТърсят се нови детски книжки на български, енциклопедии, помагала за четене, приказки, комикси, стихосбирки

„Споделих за тази прекрасна идея на една от учителките в детска градина „Пролет” - г-жа Павлина Ванова, тъй като съм неин възпитаник. Тя веднага с голяма радост прегърна инициативата част от книгите, които се даряват и събират в градината, да заминат за малчуганите в Обединеното кралство. А и две от майките, живеещи в Лондон, са от Асеновград”, разказва Рамадан Ахмедов.

Каузата подкрепили и колегите му от градската библиотека "Паисий Хилендарски" и за няколко седмици са събрани четири пълни торби с български детски книжки - приказки, стихотворения, детски романи, комикси, които ще отпътуват от Асеновград за Лондон. „Образованието на българските деца зад граница трябва да бъде най-важната мисия на всеки един родител. Те трябва да знаят майчиния си език, а книгите ще бъдат от първостепенна важност в това тяхно начинание”, категоричен е асеновградчанинът.
 
С останалите книги ще бъдат подпомогнати изгорялото читалище в село Скребатно и други селски библиотеки, които нямат финансови средства за закупуването на нови заглавия.

Всеки, който желае да дари книги, може да го направи в библиотеката в Асеновград.