Благородна инициатива подеха група родители в социалните мрежи. Те са решили да направят първата детска библиотека за българчета, растящи в Англия. Вече са говорили с Dagenham Library в Източен Лондон (най-гъсто населената с българи част на града), които са готови да отделят специален кът в библиотеката си. Транспортна фирма пък е поела ангажимента да превози до Англия всички книги, които бъдат събрани във всеки един от пунктовете в България.  

„Сега остава най-важното - да ви помолим да потърсите сред вашите лавици книжки, които вашите деца са надраснали и си търсят нови читатели. Търсим нови детски книжки на български, енциклопедии, помагала за четене, книжки с приказки, комикси, стихосбирки, за бебета с дебели корици и т.н.Нека заедно да запазим четящи българските деца, макар и те да растат зад граница”, пишат организаторите на инициативата. Тяхното желание е до Националния ни празник 3 март да съберат 200 български книжки за децата в Лондон.

В Пловдив книжките се събират на ул. „Васил Левски” № 146, тел: 0888012616, опаковани до: Българска Библиотека Лондон. В София пунктовете са два - Градска градина (срещу Costa Coffee), тел.: 0885 921 620, и ул. „Уилям Гладстон” 322. Има пунктове също в Русе, Силистра, Бургас, Велико Търново и Шумен.