Асен Аролски е професионален треньор на кучета. Неговата цел е да въвлече колкото се може повече хора, които да изживеят страхотни мигове заедно със своите любимци. Според него да живееш с куче, не е толкова трудно, но изисква определени усилия.  Усилия, които ако бъдат впрегнати в правилната посока, ще ви донесат много радост и незабравими мигове с най-добрия приятел на човека! 

Преди няколко дни Аролски се включи в безплатна тренировка на кучета в Пловдив по време на събитието "Живей активно". След това той отговори и на няколко въпроса на TrafficNews.bg.

-Кога трябва да започне тренировката на едно куче?

-В първия ден, когато го вземете. Трябва да се научи да носи нашийник, да си научи името, команди „Седни”, „Ела”.

-Кои са най-често срещаните грешки, които правят хората, когато си вземат куче?

-Правят най-различни грешки. Първата е, че когато  си вземат куче, не се съобразяват с ежедневието си. Те не разбират, че трябва да съобразят свободното си време и физическата си активност с избора на куче. Хората, които си стоят повече вкъщи, не би трябвало да вземат бордър коли или хрътка. За тях е най-добре да вземат английски булдог или някое куче с по-ниски нива на енергия.  

- Как изглежда щастливото куче?

- Изморено от тренировка. Не е щастливо, когато просто сме го пуснали в парка. Щастливо е, когато ние сме отделили от нашето време да се занимаем с него  и то е получило нашето внимание и удоволствие. Кучетата са създадени, за да служат на хората. И трябва да разберем, че колкото повече се занимаваме с нашите кучета, толкова по-щастливи ги правим.

-Според някои треньори не е правилно да оставяме кучето да скача върху нас, когато се прибираме. Вие как мислите?

-Всичко е неправилно, когато на вас ви пречи. Когато не сте доволни от това, което то прави. Ако не ви пречи то да скача върху вас, значи не е проблем. Всеки проблем с кучето е свързано с ежедневието на хората. Ако на вас не ви пречи, значи не е проблем. Ако например се прибирате натоварен с торби от пазара и то скача върху вас, може да е проблем. Ако е едра порода - това също може да е проблем, защото може да ви събори. Ако скачането не ви е проблем – значи не е проблем.

-Как можем да отучим любимците си да вземат храна от земята?

-Това е много специфичен проблем. Ако имаме 1000 команди, за да обучим едно куче, има и други 1000 начина да го направим. Различните школи обучават по различен начин кучетата. Вероятността да ви кажа някакво решение на проблема и той да не сработи е голямо. При всяко куче обучението е индивидуално. Това не е математика. Работейки с кучето и знаейки как реагира на различни команди, можете да вкарате техники, с които да го ограничите. Като начало трябва да научите кучето си на търпение. Когато го храните вкъщи, вие трябва да го научите да яде само с ваше позволение. Трябва да можете да го спрете, когато вие искате. Много важно е да го научите на думата „не”.

- Трябва ли да се обърнем към треньор, ако искаме да имаме възпитано куче?

-Ако ви кажа, че е задължително, няма да бъда коректен. Училището е нужно дотолкова, доколкото не успяват да се справят с някои неща. Треньорите ще ви научат как правилно да общувате с кучето, ще ви отворят очите за един нов свят. Защото кучетата имат свой език и когато хората го научат,  те започват да разбират какво се случва.

- А кога е добре кучето да тръгне на училище?

- Веднага след като може да излиза и са приключили ваксините. Там самите стопани ще получат много полезна информация. Като тази например, че подрастващите кучета не бива да използват съоръженията на кучешките площадки, до определена възраст, за движението , за храната и всичко останало.

-А ако сме пропуснали да ги заведем, когато са били малки?

-Както при хората е. Има черти в характера, които са трудни да ги промениш. Но ако не опитаме, няма как да знаем дали всичко е изгубено. 

TrafficNews.bg