Задавали ли сте си въпроса кои са супергероите на нашето време и в какво всъщност се изразява геройството им? Те се различават в много аспекти от тези, които сме свикнали да гледаме в големите блокбъстъри, риалити предаванията, телевизионните шоута и из социалните мрежи.

Днешните супергерои се разхождат измежду нас, не парадират, не блестят и са малко по-невидими. Те не обичат да се говори за тях и не искат да бъдат известни с постъпките си. Те са хора и помагат на хора. Истинското геройство днес се състои в това да запазиш човешкия облик и смирение насред цялата заобикаляща ни агресия и алчност, да оставиш семейството и близките си и да се изправиш очи в очи с ужаса, с болката в очите на хората, със смъртта.

На 6 февруари в 3.17 часа българско време земетресение с магнитут 7.8 по Рихтер разтърси Турция. Последваха множество вторични трусове, а около обяд ново разрушително земетресение – този път с магнитуд 7,6. Хиляди хора останаха под руините завинаги, а милиони останаха без дом.

Още на следващия ден една група от 27 доброволци от Пловдив и София заминаха за най-засегнатия от земетресението район. Екипът беше сформиран от Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ, Доброволно формирование "Мейдей" България, Аварийно Спасяване Пловдив, Доброволно формирование "Пловдив 112" и Доброволно формирование за овладяване на бедствия София.

Те оставиха семействата си и тръгнаха за своя сметка, със собствена екипировка и оборудване да издирват оцелели. Пътуваха с автобус, три микробуса, два високопроходими джипа и единствената в България офроуд линейка, пригодена за спасителна дейност в подобна ситуация, както и оборудване за спешен медицински транспорт, генератори и спасително оборудване. В последствие единият от джиповете се наложи да бъде върнат в България на платформа.

След убийствено, почти двудневно пътуване при изключително тежки зимни условия и минусови температури, българите се впуснаха да търсят оцелели. На по-късен етап към тях се присъединиха още трима души - двама български пожарникари със спасително куче, които пристигнаха от Швеция и един парамедик с личната си линейка от Варна.

Екипите работиха на терен около 80 часа без прекъсване. Почти през цялото време при минусови температури достигащи до минус 17 градуса и постоянни земни трусове с магнитут около 4 по Рихтер. Всичко което им остана след престоя, като хранителни продукти и медикаменти беше дарено на колегите, които останаха на терен, включително около 15 броя палатки, одеала и шалтета.

Равносметката – издирени и спасени общо 31 човешки живота ( 29 от тях са извадени от екипи с тежка техника и двама от родни екипи, съвместно с австрийски спасители), забелязани над 15 тела, от които са потвърдени 8 починали, 17 претърсени сгради и подадени локации за 29 живи.

Един отделен супергерой - кучето Килиан намерени и идентифицира 18 човека - 12 с заедно с българските екипи и 6 с такива от други държави. 

Килиан е лабрадор на шест години и е на трето място по успеваемост за издирване на хора в Швеция.

Вчера родните супергерои се завърнаха от Турция и бяха посрещнати с аплодисменти, но при стъпването им на родна земя в очите им имаше сълзи. 

Страшно е. Трагедията там наистина е голяма – на терен останаха много хора без семейства, много деца загубиха родителите си. Много родители загубиха децата си. Няма да забравя как в един от дните, едно детенце, колкото 4-годишната ми дъщеря, дойде и ме прегърна за крака, държеше една кифла в ръката. А във въздуха се носеше само аромат на смърт. Обърнах се, за да не вижда сълзите ми”, разказа пловдивчанинът Красимир Каракашев от доброволното формирование „Мейдей”.

"Ние бяхме надеждата на тези хора. Видяхме много мъка в очите им, много страдание, много хора останаха завинаги под развалините. Радвам се, че успяхме да спасим толкова много души. И само един човек да бяхме спасили, пак щеше да си струва - всеки един изминат километър, всяка една минута прекарана в отломките, всеки блясък в очите на хората. Винаги има смисъл и надежда”, каза още пловдивчанинът.

Именно такива са днешните супергерои. 31 спасени живота, 31 преобърнати човешки съдби.