Обвиненията на американските власти за участие на Русия в кибератаки срещу европейски държави са недоказани, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Изявлението му идва, след като Германия и Чехия обвиниха Русия, че е атакувала различни цели в двете държави. Според Берлин, сред мишените на Москва са били членове на германската Социалдемократическа партия. Германия твърди, че разполага с доказателства, че те са дело на хакерската група с име "Фенси Беър", ръководена от руските разузнавателни служби. От Прага също потвърдиха, че са били обект на хибридни заплахи от същата формация.

Страните-членки на ЕС осъждат твърдо тази кампания за кибератаки, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

"Тези атаки са насочени към цели в Германия, както и към цели в други европейски държави и Украйна. Много съм благодарна на Европейския съюз и НАТО, че осъдиха недвусмислено и ясно тези кибер- и хибридни заплахи. Стоим рамо до рамо пред лицето на тази руска агресия и сме решени да защитим нашите демокрации. Тези кибер атаки представляват заплаха за нашата демокрация, за нашата национална сигурност и за нашите свободни общества. Отново призоваваме Русия да прекрати подобни дейности“, заяви Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия.

"Мога да потвърдя, че в Чехия се борим с повтарящи се кибератаки срещу критична инфраструктура, държавни обществени институции и политически партии и движения. Мога също така да потвърдя информацията, предоставена ни от министър Файзер, че Руската федерация и нейното военно разузнаване са извършителите на тези атаки", подчерта Вит Ракушан, министър на вътрешните работи на Германия.