В най-големия ромски квартал у нас - Столипиново темата за забраната за носене на бурки, която беше приета днес от депутатите, беше една от обсъжданите днес. В квартала рядко може да се срещне жена с бурка. Има обаче момичета, които се обявяват срещу рестриктивните мерки. По-възрастните обясняват забрадяването с уважение към религията, която изповядват, но обясняват, че никъде в Корана не е записано, че трябва да се покрива и самото лице. Част от мненията на хората - вижте във видеото на TrafficNews.bg 

Законопроектът, който въвежда забрана за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето, по-известен като Закон за бурките, беше приет от парламента на второ четене.

Така носенето на бурки на публични места у нас вече е забранено и ще се наказва с глоба 200 лева при първо нарушение и по 1500 лв. за всяко следващо. Ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.

Според приетите текстове облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.

Преди началото на дебата по законопроекта от ДПС предложиха обсъждането му да отпадне от дневния ред на Народното събрание, тъй като според с тях се дава повод на реваншистки, радикални и нездрави сили да търсят назидание и мъст. Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняваната професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго.

Обратно предложение направи Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, който посочи, че има радикализъм и този закон е опит да се спре разделянето на обществото и неговото противопоставяне на религиозна основа.

По време на дебата Йордан Цонев от ДПС заяви, че се насажда внушението, че „Законът за бурките” касае националната сигурност, докато всъщност по думите му това е закон с ярък политически и предизборен характер.

В знак на протест срещу приемането на „Закона за бурките“ парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала.