Средната месечна температура през август за равнините е между 21 и 24 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса, а за планините между 13 и 17 градуса. Тази година се очаква средните температури да бъдат над нормата.
 
Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 35 и 40 градуса. Такава е прогнозата за времето през август, съобщиха за от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
 
Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието - между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони - от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква валежите да са средно около нормата.
 
През повечето дни от първата половина от месеца ще бъде предимно слънчево. В началото температурите ще са близки до обичайните, но ще се повишат и в периода 4-10 август ще бъде горещо.
 
Вероятност за превалявания, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, и последвани от слабо и краткотрайно захлаждане, има около 10 и около 15 август.

През втората половина от месеца ще преобладава слънчево и спокойно време, с температури около и над нормата. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, вероятността за валежи е малка.