Прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив образуват на ден по две или три бързи производства.Това става ясно от отчетния доклад на магистратите за 2015 г., анализиран на тяхно събрание преди няколко дни.

Според статистиката през 2015 г. прокурорите са наблюдавали общо 852 бързи и незабавни производства, което означава, че срещу извършителите на дадено престъпление се внася обвинителен акт в съда за срок от три  до седем дни.

„Делата по бързото производство са се увеличили в сравнение с 2014 г., което е положителна тенденция и означава запазване на добрите практики, както и че те са важни за превенцията на обществото“, заяви в изказването си Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив.

Общо 339 бързи или незабавни производства са били образувани през миналата година срещу пияни шофьори, които се качват в автомобила след употреба на алкохол над 1,2 промила, и за водачи с предишни наказания по административен ред за нарушения на пътя. 172 разследвания за срок от три до седем дни са наблюдавани за държане на наркотични вещества,  като част от тях са за отглеждане на марихуана. Водените бързи и незабавни производства за кражби са 109, за държане на акцизни стоки без бандерол - 51, за хулиганство - 42 и др.  „Ние имаме много добра координация с полицията, а в почти всички случаи делата по бързата процедура приключват с присъда в деня, когато е внесен обвинителния акт в съда“, допълни районният прокурор Гергана Мутафова.

Данните от анализа сочат още, че през цялата минала година прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив са наблюдавали общо 14 034 досъдебни производства, от които 6 508 са били новообразувани. Участвали са в общо 4 395 съдебни заседания. Наблюдава се и завишение на натовареността на всеки магистрат в сравнение с предишните години.

През 2015 г. прокурорите са наблюдавали 72 досъдебни производства за корупционни престъпления, извършени от длъжностни лица – за съзнателно сключване на неизгодни сделки, длъжностни престъпления, съставяне на неистински документи и др. Магистратите от Района прокуратура - Пловдив са работили през м.г. по 159 преписки с международен елемент, от които 163 молби за правна помощ. 

TNS.bg