Германският евродепутат Манфред Вебер предизвика бурни емоции в Европейския парламент с изключително остра реч срещу гръцкия премиер Алексис Ципрас. Ципрас говори пред депутатите в сряда, а след това беше изказването на Вебер, политик от Християнсоциалния съюз – партньорската партия на консерваторите на Меркел. Вебер е и председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента.

Един от акцентите в бруталната му реч беше искането за солидарност на фона на стандартите в други европейски държави, включително България:

"Искам да говоря и за солидарност. Гърция се намира в тежки времена. Затова Жан-Клод Юнкер предложи помощ от 35 милиарда евро, които вие отказахте. След северната ви граница е България. България е членка на Европейския съюз. Като опитен политик знаете какви са условията, в които хората там живеят. Как всъщност бихте могли да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че Гърция не може да понесе повече съкращения, макар че в пет членки на еврозоната минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция? Мислите ли въобще за тези хора?

И още за честта – честта на другите в Европа. Когато говорите за подстрижка на дълга, моля ви, не лъжете хората. Защото тази подстрижка на дълга няма да я платят чуждестранни финансови институции, банки, някакви си финансови пазари. Преструктурирането ще бъде платено от Португалия с 3.5 милиарда евро и от Испания с 24 милиарда евро. Ще плаща някой земеделец от Португалия, медицински сестри от Словакия, администратор от Хелзинки."

"Нека говорим за доверие и надеждност", призова Вебер. "При първата си реч през февруари вие обещахте да представите програма с реформи. И до днес няма конкретни предложения от страна на Гърция – основа, която да се обсъжда. Вие унищожавате доверието в Европа, останалата част от Европа ви няма вече доверие", каза Вебер.

Той припомни изказванията на гръцкия министър на отбраната, който заплаши, че ще "пусне вълни от бежанци в Европа", ако Европа не плати. Варуфакис пък "определи партньорите си в Португалия, Испания, Белгия като терористи, защото сме искали да всяваме страх. Всъщност очаквах премиерът на Гърция да дойде тук и да се извини за тези неприемливи изказвания", заяви германският евродепутат.

"Вие, господин Ципрас, говорите за достойнство – ключов термин в политиката в Гърция. Знаете ли какво принадлежи към достойнство? Истината, честността. Вече бившият финансов министър на Гърция излъга гърците. Каза, че във вторник банките ще са отворени. Днес е сряда и банките все още са затворени. Вие не казвате истината на хората. Това е недостойна политика."

Вебер не пропусна да каже и с кои политици и политически партии Ципрас търси близост:

"Искам да говоря още за достойнство. Към това принадлежи и въпросът с какви приятели са обграждаме. Погледнете вляво и дясно – стоят и ви аплодират европейските екстремисти – Льо Пен, Щрахе (Хайнц-Кристиян Щрахе, лидер на дясноцентристката Австрийска партия на свободата), Луке (Бернд Луке, лидер на германската евроскептична партия "Алтернатива за Германия"). И да не пропускаме – Фидел Кастро ви поздрави за големия успех. Обграждате се с грешните приятели."

Редица евродепутати, включително и от социалдемократите, красноречиво изразиха негодуванието си от речта на Вебер и започнаха шумно да го освиркват. Тогава председателят на Европейския парламент Мартин Шулц (също социалдемократ) прекъсна германския консерватор, за да въведе ред в пленарната зала.

"Вие, господин Ципрас, обичате провокациите. Ние обичаме компромиса, вие обичате провала, ние обичаме успеха. Вие разделяте Европа, ние обичаме Европа", заключи Вебер.

Дневник.бг