Какво е да организираш абитуриентски бал? На този въпрос могат да отговорят всички бивши и настоящи абитуриенти, техните родители  и близки, които са преминали през перипетиите на това да направиш от един обикновен ден – най-специалният.

И докато за зрелостниците това е дългоочакван и вълнуващ период, за техните семейства може да бъде много натоварващ, особено във финансово отношение. Тази година балът на един абитуриент излиза между 3000 и 5000 лева.

Освен свързаните пряко с визията му харчове – рокля/костюм, обувки, чанта, бельо, бижута, грим, маникюр, прическа, сериозно перо е и кувертът в избраното заведение, наемът на скъпо возило (ако не намерите от познат), което гордо да превози из центъра на града нагласения зрелостник, както и евентуално разходите за фотограф, който да заснеме професионално всичко това.

Рокля/костюм – Тук диапазонът в цените е толкова голям, че трудно може да се посочи средната стойност. Цените им могат да варират в зависимост дали са конфекция, или са шити по поръчка. Все пак като средна стойност определяме цена около 600 лв.

В търговската мрежа могат да се намерят и по-евтини тоалети, които са масово производство, но в днешно време и особено за голямата вечер, те са гледани доста пренебрежително от зрелостниците. Техните цени се движат около 100-250 лв., почти без значение дали става дума за къса или дълга рокля. Колкото по-маркови и бутикови стават роклите, толкова по-скъпи са. 

Обувки – Погледът на дамите най-често се спира върху обувките за 100 и отгоре лева, макар че могат да бъдат намерени и елегантни сандали за 40-70 лв. При мъжете разходите за обувки са около 50-80 лева, ако не държат те да бъдат на конкретна марка. За чантите при дамите отиват поне още 50 лева, а за бижута отново трябва да бръкнем по-дълбоко в джоба си.

Обeци, колие, пръстен или цял комплект могат да бъдат намерени и на сносни цени до 30-40 лева. Ако решите да заложите на специални марки, голяма доза блясък и лукс или да поръчате изработка на дизайнерски бижута сумата се покачва драстично. Тя започва от около 60 лева и достига дотам, доколкото може да дадете.

 

Прическа/Грим – като изключим пробите, които трябва да се направят, за да знае предварително абитуриентката как ще изглежда, цените за професионален грим варират от 50 до 150 лева. Красива официална прическа излиза от 40 до 80 лева, като в тази цена не са включени специални аксесоари за коса, екстеншъни и т.н. За оформяне на изящни нокти ще трябва да отделите минимум 40 лева, а цените достигат до 100. Всичко това зависи от сложността на изработка, използваните материали и декорациите. 

Куверти – цените на кувертите в повечето хотели и ресторанти под тепетата варират между 30 и 50 лв. на човек с включено скромно количество алкохол, като броя на гостите започва от минимум 20 души.  Допълнително поръчани напитки, торта и украса допълнително надуват цената. 

Наем на автомобил – ако нямате познат или близък с лъскав автомобил, цените за наем на такъв излизат около 200-300 лева за 4-5 часа, заедно с шофьор. Могат да се наемат и ретро автомобили или други возила, с които да се откроите на големия ден, но там цените стават още по-главозамайващи.

Видео и фото заснемане – абитуриентът може да получи личен професионален фотограф за няколко часа срещу 300-350 лв. и да се сдобие с професионална фотосесия и видео.

И накрая, като се тегли чертата, се оказва, че човек, за да си позволи помпозността на характерния за нашите ширини абитуриентски бал, трябва да е или доста заможен, или родителите му да са