Мащабна международна схема за пране на пари бе разкрита преди десет дни от пловдивските служби. Окръжна прокуратура съобщи за 9 задържани пловдивчани, за изтеглени 2 милиона евро и спасени други 5 милиона евро. Бяха огласени данни, според които  чрез колосална измама са изтеглени големи суми от сметки на 10 дружества в 6 европейски държави, които са преведени на дружества, учередени в Пловдив.

Сигналът за подготвяна организация идва на 29 декември от френските служби, след като собственик на голяма френска компания съобщава, че от сметките му липсват около 700 000 евро. Следва спешна организация на местно ниво и на 30 декември вечерта в района на бензиностанция ОМВ са арестувани трима от замесените. Следващите дни арестите продължават, извършени са голям брой обиски и претърсвания.

Прокуратурата представи следния сценарий, по който е извършена измамата: Предварително са набелязани десет дружества в 6 различни държави от Европейския съюз. Проучени са изключително внимателно структурата и организацията на работа в различните компании. Чрез имейл, идентичен с този на управителя на съответното търговското дружество, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“. В мейла имало посочен и номер на адвокат, който „движи сделката и подготвя договорите“. В същото време управителите на ужилените компании са били извън страната. Така били преведени около 7 милиона евро в различни банки в България по сметки, посочени в договорите. Размерът на преводите варира от 200 до 480 хиляди евро.

Самите сметки били открити съвсем наскоро в десет банкови клона. Някои от дружествата са създадени няколко дни преди старта на операцията. „Всички те се водят на лица, които имат опит в данъчните измами, познават механизма на регистрация на дружества, преводи и теглене на различни суми, онлайн банкиране, счетоводство. По между си замесените са комуникирали само по вайбър, били са изключително предпазливи“ коментира зам. Директорът на полицията Георги Георгиев. Планът е бил всички преведени суми да бъдат изтеглени преди празниците, когато очевидно контролът в банките е занижен. В основанията за тегленене, бенефициентите са записали, че сумите им се предоставят като търговски заем.

Съдът вече задържа с постоянни мерки шестима от арестуваните. Кои се оказаха замесените в грандиозната схема-  Станко Илиев - бивш собственик на автоморга, приятелят му Стоян,  Александър Александров – дребен данъчен измамник,  Стефан Стефанов -  студент по физика в Пловдивския университет и Анатолий Хунев  - барман в „Бизар“.

Адвокатите им признаха, че никой от задържаните няма нито интелектуалния потенциал, нито техническа грамотност да извършат подобна грандиозна измама. И това очевидно не е само защитна теза. Арестуваните са само „пощенски кутии“, които трябвало да получат преводите, да ги изтеглят и след това да ги предадат на следващото ниво. Комисионната за това била по 20 000 евро на превод.

Тук обаче започват въпросите, които останаха без отговор. Ако проследим схемата отзад напред първото нелогично действие, на което се натъкваме е поведението на служителите в банковите клонове в България, в които са получавани преводите. Абсолютно всяка банка има строги правила, по които нейните служители действат, когато се отнася за преводи идващи от определени държави или когато поведението или документите на самия клиент будят съмнение. Факт е, че въпреки че са изтеглени близо 2 милиона евро от хора, с открити наскоро сметки, това по никакъв начин не е направило впечатление на банковите служители. Самият Окръжен прокурор Румен Попов изрази недоумение, че един от преводите е изплатен на човек, който е бил в очевидно нетрезво състояние.

Заявки за теглене в кеш на суми от порядъка на 400 000 евро едва ли са ежедневие в банковите клонове, така че подобни тегления би трябвало да направат впечатление на контролните органи в банките. Всеки гражданин, който му се налага да работи с банка, знае през колко проверки е принуден да минава, теглейки или внасяйки далеч по-дребни суми.

По същия на пръв поглед нелогичен начин са действали и френските банки, които са извършили преводите. Според европейските директиви всяка банка е длъжна да извърши необходимите проверки при сделки над 15 хиляди евро, когато има съмнения относно документите или самоличността на клиента, изисква се потвърждение от собственика на сметката и прочее други мерки. Въпреки, че има осъществени близо 20 превода, нито една от френските банки не е реагирала. Което на практика означава, че нейните служители са били убедени в коректността на превода.

Следва въпросът, който може би буди най–голямо недоумение. Може ли служител в голяма компания, пък било то и главен счетоводител,  да нареди превод от близо половин милион евро на база на единично разпореждане от управителя под формата на имейл. Логично е при такъв голям трансфер да има доста по-сериозна кореспонденция. Правилата в големите европейски компании също са доста строги дори по отношение на по-малки суми. Това че въпросните счетоводители не са потърсили управителите, тъй като те били на почивка, също звучи като съшито с бели конци. В крайна сметка управителят очевидно си е направил труда да изпрати имейл, а счетоводителят не може да го открие. При положение, че и на най-екзотичните острови има по няколко мобилни оператора и интернет.

При следващият въпрос вече влизаме в зоната на световната конспирация. Какъв е шансът собствениците на 10 големи европейски компании да заминат на почивка в един и същ период от време и точно в този период фирмите им да станат обект на хакерска атака и сметките им да бъдат изпразнени? Математическата вероятност за подобно съвпадение вероятно ще бъде равна на това някой да удари джакпота на евролотарията.

И накрая стигаме от последния, но не е по важност въпрос. След като е имало направени преводи по схемата още преди няколко месеца, защо до 29 декември никоя от фирмите, от чиито сметки липсват огромни суми, не е подала оплакване?

Отговорът на тези въпроси вероятно ще ни покаже истинския замисъл и размер на измамата. Защото престъпление  има и това е очевидно. Така ще разберем кой е организаторът и до колко в нея са замесени служители на ужилените компании. Дали говорим за конвенционална или за застрахователна измама? Защото ако се окаже, че въпросните преводи са застраховани, ситуацията ще изглежда по доста по-различен начин.

Без значение обаче какъв е бил първоначалния план, факт е че бързата реакция на пловдивските институции в лицето на прокуратура, полиция и ДАНС са предотвратили тегленето на огромна сума, чиито следи вече щяха да се се загубили, ако собствениците на сметките – „пощенски кутии“ бяха успели да ги приберат. Сега на ход са колегите им от Франция, Испания и останалите 4 държава, в които са извършени престъпленията. Според запознати схемата е прилагана и преди, а нейни организатори са руснаци. 

Парашкева Иванова, TNS.bg