Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че нейни служители са разкрили план за убийството на президента Володимир Зеленски и други високопоставени ръководители на страната по заповед на Москва.

"СБУ разбива мрежа от агенти на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), които са подготвяли убийството на украинския президент", се казва в изявлението на източника.

На прицел са били и други "високопоставени представители" на военната и политическата сфера, като например ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов, посочват украинските служби.

Арестуваните заподозрени са двама полковници от украинската държавна служба, отговарящи за сигурността на държавните служители. Мрежата е била контролирана от ФСБ и се твърди, че двамата служители са предавали поверителна информация на Русия.

По-специално, според украинските власти те са искали да вербуват войници, близки до службата за сигурност на президента Зеленски, за да го вземат за заложник и да го убият. Един от членовете на тази предполагаема мрежа се е сдобил с дронове и експлозиви, според СБУ.

Украйна неколкократно е осъждала опити за убийство на своя президент, други високопоставени служители или техни роднини.

През април в Полша беше арестуван мъж, заподозрян, че е помагал на руското разузнаване да подготви атентат срещу Володимир Зеленски, според полската и украинската прокуратура. Русия многократно е обвинявана в отравяне на опоненти на Кремъл, както в страната, така и в чужбина, но винаги е отричала тези твърдения.