Всеки момент се очаква да бъде обявена обществена поръчка за изграждането на нов мост на пътя Хисаря – Калояново над река Пикла. За съоръжението вече трябваше да има избрана фирма, но промени в ЗОП провалиха поръчката в началото на годината. Тогава  от  Областно пътно управление  - Пловдив пуснаха поръчка за изграждането на съоръжението с прогнозна стойност от  1,43 млн. лева без ДДС, Тя бе прекратена, тъй като с промените в закона възложители на поръчки могат да бъдат само ръководителите на основните звена и техните заместници. Второстепенните разпоредители с бюджетни средства, каквито са ОПУ – Пловдив, не могат да пускат самостоятелно поръчки.

Последните разговори между Областна управа, общините и ръководството на АПИ е, че всичко около поръчката е готово и е въпрос на дни да бъде пусната.

Сегашното  съоръжение носи името си "Черен мост" заради многото катастрофи с жертви, които през годините са станали  там. Мостът е тесен и не отговаря на съвременните изисквания на Закона за движение по пътищата.

Преди месец кметът на община Калояново Младен Кичев се закани да затвори протестно моста в петък, събота или неделя, когато е най-голямо движението. Той каза, че вече години 11 000 души от общината, които минават ежедневно по него очакват този ремонт.

Съществуващото съоръжение на пътя над р. Пикла е с монолитна стоманобетонова конструкция с два отвора с размери по 14 м и обща дължина 30 м. Габаритът е 4 метра,  като не позволява да се разминат два автомобила . Стесненият габарит на пътя е сигнализиран с пътни знаци. Той е изграден от каменна зидария и не отговоря на изискванията на действащата нормативна база. Необходимо е изграждане на ново съоръжение на мястото на съществуващото, което  ще бъде с две платна, за  да не се налага да се изчакват автомобилите.

Кмет на пловдивска община се закани да затвори протестно мост на основен пътМладен Кичев заяви, че 11 000 души в Калояново чакат реконструкцията на опасното съоръжение