Мъжкият национален отбор на България по кърлинг грабна златото на Европейското първенство в дивизия "С", което се проведе в Дъмфриз (Шотландия) - родината на този спорт.

Родните национали, които бяха в състав Рето Зайлер, Божидар Момерин, Станимир Петров, Тихомир Тодоров и треньор Николай Рунтов спечелиха всичките си девет мача и заслужено се поздравиха с титлата и промоция за по-горната елитна дивизия на Стария континент.

На финала България победи Израел със 7:4.

"Момчетата са много горди от постигнатия резултат и факта, че за първи път прозвуча химнът на България на европейски шампионат. А българският трибагреник бе развят най-високо в най-големия кърлинг център в Шотландия", разказа треньорът Николай Рунтов.

Поради липса на държавно финансиране и спонсори, родните състезатели са принудени сами да осигурят екипировката си и да финансират всяко участие на отбора, който представлява България на европейски първенства и международни състезания. Освен това поради липса на подходящи условия за развиването на високи спортни постижения у нас, тимът е принуден да пътува, за да се подготвя в най-близките зали в Европа, които са в Будапеща и Братислава, отново с лични средства, пише “24 часа”.

С цветя президентът на КСГ Левски-Спартак Никола Проданов и спортният директор на клуба Милена Мавродиева посрещнаха европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева и нейния треньор Филип Янев! Заслужено уважение получиха и съдийките ни Нели Танкушева и Цветана Добрева!