Интегриран комплекс за социални услуги /ИКСУ/ в Пловдив вече няколко години работи, за да променя човешки съдби. Центровете за подкрепа са изградени на ул. „Димитър Цончев“ /бивш дом Рада Киркович/ и развиват социална дейност в различни посоки, за да поведат към пълноценен живот деца и семейства в нужда, както и хора с увреждания. Услугата става все по-разпознаваема и стотици потребителите ѝ гласуват доверие с ежедневни посещения.

В комплекса ни посрещат Любен Иванов – Директор ИКСУ и председател на Сдружение "Консултантско бюро Напредък 7" и Поли Томовска – директор на Комплекса за социални услуги, който ръководи два дневни центъра за деца и възрастни с увреждания. Иванов и Томовска ръководят дейностите на структурата, като поставят цел – да бъдат близо до хората и техните индивидуални потребности. Управляваните от тях неправителствени организации са получили доверието на Община Пловдив, която през годините изгради социалмата инфраструктура с европейски средства по различни свои проекти. Развитието им се поддържа с държавни средства и с помощта на НПО сектора.

„Работим по промяна на стереотипа! Много е важно да изкореним едновремешната представа, че „болният трябва да си стои вкъщи“. Напротив! Помощ може да получиш, ако заявиш проблема си. За нас е важно хората дойдат при нас – те да нямат усещането, че идват в „институция“, затова се постарахме да изградим среда, която е „домашна““, обяснява Любен Иванов.

Центровете са ситуирани максимално близо един до друг неслучайно – това предоставя на потребителите възможност за по-широкообхватна подкрепа. „Всички струтури си сътрудничим с експертиза и опит, като работейки по множество проекти - привличаме нови подходи за работи. За нас е важно и посланието това, че се намираме в централната част на Пловдив – казваме на хората с дефиците, че те не са отхвърлени, а „са в Центъра!“, допълва директорът на ИКСУ Напредък.

Иванов и Томовска изтъкват, че успешно си сътрудничи с Община Пловдив, Дирекция „Социална политика“, Дирекция „Социално подпомагане“, неправителствени организации и институции за обмен на информация и идеи. „Хората, които се нуждаят от нас и нашите услуги, се информират и от тях“, допълва тя.

„Пловдив е като областен център, с може би най-силно развитата социална структура в държавата – с над 65 услуги, ние имам е насочване от редица общини в региона – Родипи, Марица, Хисаря, Калояново, Стамболийкси, Асеновград и още. Насочването се случва от дирекциите „Социално подпомагане“ и „Закрила на детето“ в населените места, а самите потребители имат осигурен транспорт до нашия център“, допълват те.

В Центъра са хората и хората са в центъра

На територията на комплекса в Пловдив функционират и си сътрудничат за максимална полезност „Център за социална рехабилитация и интеграция за подкрепа на деца“, „Център за обществена подкрепа“ и „Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания“. Изграден е и „Център за социална рехабилитация и интеграция на деца от рискови групи“, но той е извън комплекса, пояснява Иванов.

И четирите центъра са държавно делегирани дейности на Община Пловдив, възложени за управление на Сдружение „Консултантско бюро Напредък 7“ – неправителствена организация в обществена полза, която стартира своята дейност през 2015 година и до момента е работило и подкрепило над 3200 деца и семейства, разказва директорът.


„Професионалният екип на Комплекса организира работата си с децата, семействата и хората с увреждания във функционална и модерна среда. Пространствата за работа предоставят възможност на нашите потребители да творят, да развиват своите личностни умени, да овладяват нови знания. Целта е да развият уменията си, сетивността си и да преоткриват света по нов начин“, казва председателят на сдружение „Напредък 7“.

Наскоро в Комплекса били изградени няколко иновативни зали за индивидуална и групова работа. Те са на разположение на децата и семействата с различни потребности. Изградени са специализирани кабинети за рехабилитация и лечебна физкултура.

Едни от големите ресурси на Комплекса е модерната Сензорна зала, залата за халотерапия, известна като „Солна стая“, както и иновативната Къща на занаятите. Те привличат интереса на деца и възрастни, като помагат на специалистите в обогатяване методите за работа с тях.

„С откриването на Солна стая и Къща на занаятите, Интегрирания комплекс за социални услуги премина на ново по-високо ниво на обслужване и подкрепа. С Къщата на занаятите нашите потребители имат възможност да възродят и да създават самобитни изделия, тъкани, украшения и везби, развивайки умения и трупайки знания за българските традиции и обичаи. Ателиетата в къща на занаятите са част от услугата Обучение за придобиване на умения. Подкрепа оказваме и чрез дейностите в „Кухня на доброто - Kitchen of goodness“ – там младежи и лица с увреждания получават подкрепа от квалифициран педагог и инженер – технолог на кулинарна продукция. Хлябът обединява!“, допълва Иванов.

В комплексните центрове се предоставят различни услуги: Информиране и консултиране ; Застъпничество и посредничество ; Терапия и рехабилитация ; Общностна работа ; Обучение за придобиване на умения ; Подкрепа за придобиване на трудови умения и Дневна грижа.

Екипът им работи и по програми за повишаване на родителския капацитет – обучава родители и осиновители, води програма „Здравни грижи“, „Грижи за новородено“ и „Работилница за родители“, които предизвикват голям интерес у младите двойки. Дейност за подкрепа е осигурена и в етническите квартали на Пловдив. „Ние сме единствената услуга, която прави курса за осиновители събота и неделя – което доставя удобство на потребителите ни. Отделно от години си парнираме с УНИЦЕФ за провеждането на 14 работилници за родители. И всичко това е безплатно“, пояснява Иванов. 


В двора на Комплекса се намират и центъра за деца и възрастни с увреждания, центъра за деца и възрастни с тежки множетавени увреждания. Те са близо до останалите потребители, до хората без увреждания, до обществото – за да получат послание, че са приети и подкрепени.

Центровете се ръководят от Поли Томовска – неизменна част съм от екипа на Сдружение „Академия за наука, култура и социална отговорност“ и директор на Комплекса за социални услуги.

 

„Сдружението пое ангажимента към двата дневни центъра, след като Община Пловдив успешно приключи проект за деинституционализация за деца и младежи. От октомври 2023г. развиваме дейност. По-голямата част от потребителите ни са с аутизъм, работим активно и с генетичен синдром, както и с умствена изостаналост. Екипът ни от професионалисти прилага специализирани общодостъпни социални услуги, защото една от целите ни е да обогатяваме знанията и уменията на нашите специалисти“, споделя Томовска.

Работата не е лесна, но в двата центъра работи екип от експерти – психолози, логопеди, специални педагози и други подкрепящи дейността специалисти, терапевти и служители. Всички те си сътрудничат пи предоставяне на съвкупност от психологични, логопедични, педагогически и социални похвати, за да изградят у потребителите си умения за социално взаимодействие и приобщаване.


„Прилагаме различни подходи, които са доказани в терапевтирането на деца и възрастни с подобни състояния. Нашата работа се насочва изцяло към това да работим със съществуващите дефицитите, като ги пригодим за социума – да им дадем умения и увереност да се справят с това, което ги чака извън специализираната среда“, коментира още директорът.

Услугата предоставя консултиране и грижа и за семействата на хора с увреждания. „Предоставяме и полудневна грижа, най-често при децата с увреждания. Това е времето, в което те получават подкрепа, насърчаване и отработване на съществуващи дефицити в развитието си. През това време родителите също биват подпомогнати, за да обърнат внимание на себе си. След всеки престой на децата на тях се дава консултация за повишаване на уменията и на самите родители, за да пренесат работата на екипа от професионалисти в домашна среда“, допълва Томовска.

  

Бъдещи активности

На 21 и 22 юни предстои провеждането на фестивал за глухи и чаващи „Общуване без граници“. Той ще се проведе в рамките на комплекса на ул. „Димитър Цончев“ 11, до основната сграда на Центъра за подкрепа на лица с увреждания. В богата двудневна програма са предвидени множество активности за посетителите – като артбазар, уъркшопи, обучения, литературно четени и други.