В продължение на 10 години пазарджиклията Иван Иванов  е отглеждал четириноги гладиатори в доста населената Северна промишлена зона на Пловдив. При операция в неработещата му фабрика Криминална полиция разкри арена за кучешки боеве и спаси близо 40 питбула. Защо обаче толкова дълго му се е разминавало, е друг въпрос. Срещу него са подавани няколко жалби, но без последствия. Дали това се дължи на запазени контакти с бившите му колеги от полицията или си е плащал такса „спокойствие” едва ли някога ще разберем.

Важното е, че животните са спасени, а малките кутрета, открити във фабриката вероятно ще имат по-добра съдба от тази на родителите си.

За съжаление обаче питбулите на ул. „Георги Бенев” далеч не са единствените, които се отглеждат за забава на богати извратени типове, чиято представа за удоволствие се свежда до лай на озверели животни,  кървави агонизиращи топки косми, извадени очи, влачещи се черва.

И ако Арената в Кършияка е била притегателно място за криминалния контингент от Пловдив и областта, то в околността периодично се организират кучешки боеве, където доста от най- богатите хора в Пловдив пускат своите „бойци”. Кучетата са предимно от породата „алабай”, а според запознати цената на отделни екземпляри стига до 100 000 долара. Няколко известни пловдивски фамилии отглеждат кучета за бой.

Битките са добър доход както за участниците, така и за организаторите. Входната такса е 20 лева, а залаганията в България са стигали и до 50 000 евро. Всички срещи се уреждат по телефона със специални кодови названия и по интернет.

Арената е 16 квадрата, с дървена ограда, около която се нареждат любителите на кръв и зрелища. На място има ветеринар, който може да окаже помощ на ранените животни. Кучетата се бият в различни категории, в зависимост от теглото им. Някои от битките продължават до 4 часа, а словосъчетанието „захапка на питбул” изобщо не е случайно.  Според наши източници един от шампионите, оцелял след 4 часова битка живее в село Черна гора, като питбула няма долна челюст. Стопанинът му обаче го държи за разплод, като цената на кутре от него надхвърля две хиляди лева.

Обучението на кутретата започва още преди да са навършили два месеца, като кучетата се настървяват едно срещу друго с най- различни прийоми.   Всички те са обречени, тъй като за стопаните си са просто източник на доходи. Тези, които загубят битката, умират или на арената или собствениците им ги убиват. Има треньори, които обучават кучетата за бой, а не са редки случаите когато на животните се инжектират стероиди.

За съжаление българското законодателство е изключително толерантно към това нечовешко забавление. . Организираните кучешки боеве се наказват в България с глоба от 500 до 1000 лв. и не се преследват от органите на реда.

Организаторите, ако не бъдат заловени на място да организират залагания / което в новата българска история не се е случвало/ , могат да бъдат съдени по чл. 325  от Наказателния кодекс, който гласи: човек, който е убил или тежко и трайно е увредил гръбначно животно, например котка, куче, крава и други, може да лежи в затвора до три години и да бъде глобен от 1000 до 5000 лв. на фона на залозите и бруталната жестокост към животните, подобно наказание звучи по-скоро като награда.

TrafficNews.bg