Над 40 питбули бяха спасени при акция на Криминална полиция, при разкриването на арена за кучешки боеве на ул. "Георги Бенев" в Пловдив. Ченгетата реагирали на сигнал, след като в квартала са открити няколко изхвърлени полумъртви стари питбула. В бивша фабрика за хотелско оборудване те се натъкнали на истинска ферма за кучета- бойци. Открити са около 15 кутрета- развъждани и обучавани да се бият, както и възрастни питбули, завързани на дебели метални вериги в двора до сградата. 

Фабриката е собственост на пазарджиклията Иван Иванов - бивш полицай, който преди повече от 20 години напуснал системата и заедно с брат си Коцето Бургията се занимавали с дрога, внос на скъпи автомобили и организиране на незаконни кучешки боеве и залагания. Иван и синът му за задържани за 24 часа. 

Според източници на TrafficNews.bg арената работела от 10 години, като от съседни промишлени сгради са сигнализирали в полицията за издевателствата над животните. Неясно защо обаче Арената на ужасите е продължила да работи. Единственото, което собственикът е направил, било да премести кучешките двубои от двора вътре в самата фабрика. Преди питбулите са се биели в циментов басейн, който след една от жалбите е бил заровен, а а вътре в самата сграда е изграден тепих. 

В едно от помещенията има изграден специален тренажор, където кучетата очевидно са били обучавани. В близост била изградена ветеринарна лечебница с множество медикаменти за оказване на медицинска помощ на участниците в нерегламентираните състезания.

Боеве е имало 1-2 пъти в месеца, като организаторът е въвел строг пропусквателен режим. До арената се стига само с препоръка от приятел, който гарантира за теб. Входът е 20 лева. 

При всеки от боевете има залагания като сумите са варирали от 1000 до 6 000 лева, но е имало случаи на боеве с шампиони от други градове, където залогът е скачал до 10 000 евро. 

Всички кучета, спасени от Арената на ужасите, ще бъдат настанени в приюта на Общината, като за тях ще бъдат полагани специални грижи. Няколко организации за защита на животните вече са направили постъпки за осиновяване. 

Операцията продължава под ръководството на Районна прокуратура -Пловдив. На този етап собственикът на фабриката и хората, работели за него могат да бъдат подведени под отговорност за нехуманно отношение към животните. 

Репортер на TrafficNews.bg успя да заснеме част от животните, преди да бъдат прехвърлени в приюта. Те са частично обезобразени до неузнаваемост, живеят завързани на дебели метални вериги, на бетонни постаменти. Малките се отглеждат вътре във фабриката, а старите и негодни за бой кучета се изхвърлят. В сградата е открит и "шампионът" - женски питбул, който няма загуба. В момента тя се използва за разплод.  

 

TrafficNews.bg