Изложба живопис „Православните покровители на Европа“ на Милена Велчева ще бъде открита на 10 май от 18 часа в Градската художествена галерия на Главната. Духовното преживяване ще бъде обогатено и от поезията на Иля Велчев – поет, сценарист, режисьор.

Център на експозицията на Милена Велчева е картина, посветена на Светите седмочисленици. Езикът ни, сътворен и редактиран от светци, пазен и бранен от светци, е даден благодатно и на други народи от светци. Хора, вярвали в силата и победата на логоса, сътворили нова цивилизация в Европа. За Европа е чест да има такива покровители.

Сред 33-те живописни творби от изложбата са и манастири от България и чужбина, тематично свързани с основната идея, както и Гетсимански градини, лавандулови поля и пейзажи.

Творческата работа на Милена Велчева е неизменно свързана със съвременното художествено отразяване на Православната идея и изключителното място на България в нейното опазване и процъфтяване през вековете. Дарена с радушен прием и благослов от представители на Българската църква, освен в художествени галерии, някои от 19-те й самостоятелни изложби са експонирани в храмове и манастири у нас и в чужбина –  в храм „Св. Александър Невски“ под егидата на Патриарх Неофит и епископ Дометиан, храм „Христос Спасител“ в Москва през 2010, в Бачковския манастир през 2021 и 2023 под егидата на епископ Сионий и др. Нейната картина „Прегръдката на мира“ бе дарена на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I от монашеска делегация от Атон и България през 2023.

Изложбата „Православните покровители на Европа“ може да се разгледа до 29 май.

Велички епископ Сионий – игумен на Бачковския и Троянския манастири:

„Красотата на всемира е неописуема, благодатна и всеки един от нас търси да се докосне до нея, но малцина са тези, които могат да я отобразят, да я покажат в цвят, цвят, който диктува сърцето им. Малцина са тези, които умеят това, и затова радоста ни е пълна, че ни събира именно такъв човек... Нека бъде благословена и духовно открита тази прекрасна изложба на този изключителен автор, на тази прекрасна художничка, християнка, българка, на тази богодарувана наша в Господа сестра, отобразила прекрасните свети обители и Божието творение в природа и красота, и вложила в тях таланта, мислите си и добрите си послания към всички, които застават пред тези прекрасни работи. Нека бъде открита в материален план тази изложба, но да бъде и открита в духовен план за сърцата и душите на хората, да отворят духовните си очи и да видят красотата и чрез нея да прославят небесния ни Отец, който е устроил и изградил най-великата красота Божието творение чрез Божията премъдрост и Светия животворящ Дух Господен...“

Дора Битао – художник, Рим-Ватикан:

„В разнообразната и мултиформатна панорама на съвременното изкуство Милена Велчева е художник  във висша степен тайнствен. В епохата на развихрения модернизъм тя рисува с вглъбяването на възрожденски майстор, надарена с ярка индивидуалност и стил. Творчеството й е богато и разнообразно – живопис, графика, илюстрация, стенен килим... Тя създава своите произведения, виртуозно владееща техниката на пастела. Тези нейни творби придобиват хиперболизирана енергия, съчетавайки формата и символичната сюжетна линия на живописния език с поезия, философия, история, вяра. Милена Велчева създава галерия от изображения от възхода на Православието до наши дни в своя несравним стил.“