Тежки последици от ремонта на „Брезовско шосе“ в Пловдив. Улиците, които поемаха трафика заради затворената отсечка, са с тотално разбита настилка и огромни дупки. Въпреки това те продължават да се използват дори за извънгабаритни превозни средства. За това алармират жители на район „Северен“, които молят администрацията за спешни мерки.

Една от най-засегнатите улици е „Полет“, която се намира между ул. „Брезовско шосе“ и ул. „Васил Левски“. Тъне в дупки, които вече стават доста дълбоки и някой може да заседне в някоя от тях! Подадена е жалба към кмета на Община Север, до момента няма предприети действия“, коментира читател на TrafficNews.

В подобно състояние се оказа изцяло ремонтираната преди два мандата ул. „Никола Войнински“. Тя отново е заключена между натоварените улици „Брезовско шосе“ и „Васил Левски“ и в момента се използва по-интензивно. „Оттук минават автобуси, камиони, всякакви извънгабаритни МПС-та, а чия е отговорността за поддържане на улиците“, пита друг читател.

Обход на Брезовско шосе осеян в дупки, автомобили нагазват в тях заради огромни гьоловеОт отдел "Екология" са констатирали 13 опасни дупки по трасето

Медията ни многократно е писала за състоянието на улиците в карето, които в момента са извънредно натоварени. Инфраструктурата на част от тях бе окаяна още преди да затворят за движение ремонтирания участък и да ги обявят за официални обходни маршрути, което стана повод за редица сигнали от шофьори, които разбиват колите си близо 2 години. 

Опасен обходен маршрут на ремонт в Пловдив, шофьори правят рискови маневри, за да избегнат дупкиНякои от ямите са с дълбочина между 10 - 12 см.

Кметът на район „Северен“ Венцислава Любенова коментира пред TrafficNews, че в администрацията им е уведомена за проблема и готви мерки за отстраняването му. Тя обяви, че в момента тече открита процедура по ЗОП/Закон за обществените поръчки/, която обхваща подобряване на инфраструктурата в целия район. Последната е на етап подаване на оферти от фирми, а на 16 май ще бъдат те ще бъдат отворени.

Общата стойност на поръчката е 499 000 лв. и в нея влизат три позиции. Първата обхваща текущ и основен ремонт на асфалтови и паважни настилки на улици и благоустрояване на терени за открити паркинги; втората – детски и спортни площадки; а третата е за ремонт на тротоарни настилки на улици и вътрешно блокови пространства. За първа позиция, която застъпва настоящия проблем, ще бъдат инвестирани 275 000 лв., като дейностите, включени в обхвата ѝ са насочени конкретно към подобряване качеството на части от уличната настилка и прилежащата ѝ инфраструктура в „Северен“.

Изпълнителят, с който ще бъда сключен договор, следва да извърши строително-ремонтни работи за възстановяване и рехабилитация както на отделни компрометирани участъци от уличната мрежа в района, така и на основни елементи и съоръжения за удължаване на техния експлоатационен срок, се посочва в описанието на поръчката.

Кметът на района Венцислава Любенова заяви пред TrafficNews, все още се планира кои да бъдат терените, които ще бъдат облагородени и реконструирани. Компрометираните участъци ще бъдат приоритет, а цялостната реконструкция на ул. „Полет“ ще бъде обсъдена с голяма община, заключи тя.