Китайското правителство изготви нов примерен списък на животните, които могат да бъдат развъждани и продавани с цел консумация. Това се случва, след като властите в Пекин временно забраниха продажбата на диви животни заради месото им. Новият списък е бил публикуван от китайското министерство на здравеопазването по-рано тази седмица. 

Според списъка е позволена консумацията на прасета, крави, пилета и овце, а също така и "специален добитък", като сърни, алпаки и щрауси. Два вида лисица, миеща мечка и норка, могат да бъдат отглеждани, но не и включени в екзотичното меню.

В списъка не попада нито един от животинските видове, за които се предполага, че са предали КОВИД-19 на хората. Това са прилепи, панголини и цивети. Извън него остават и кучетата. В едно от приложенията към списъка се изтъква, че с напредъка на човешката цивилизация, кучетата отдавна се считат не за добитък, а за домашен любимец, по целия свят. Затова и не е препоръчително да бъдат консумирани в Китай, предава CNN.

Списъкът все още не е във финалния си вид. До 8-и май ще се приемат становища и предложения. От Humane Society International изтъкват, че предложението може да "промени правилата на играта" по отношение на защитата на правата на животните в Китай. Според организацията това може и да са добри първи стъпки към премахването на кучета и котки от менюто.
 
За първо огнище на пандемията се счита пазара в Ухан. Там се продават всякакви диви животни, с цел консумация, включително змии, миещи мечки и таралежи. 
 
В по-голямата част от Китай дивите животни не попадат в менюто, но продажбата им е изключително доходоносна, особено в северната част на страната. Животните се държат в условия на лоша хигиена и лесно могат да предадат вирус помежду си, а оттам - може би и на човешко същество. Теорията, че прилеп или панголин е предал вируса на човека, още не е доказана.