Клошарят Любо отново застана пред съда по обвинението, че неумишлено е предизвикал пожара в Тютюневия град. 44-годишният Любомир Данчев мълчаливо изслуша показанията на друг бивш обитател на складове – Лазар Даскалов. Мъжът е ключов свидетел поради факта, че той пръв е видял огъня.

В съда Даскалов разказа, че живеел на третия етаж на един от изгорелите складове – точно под стаичката, която обитавал Данчев. Засичали се рядко, защото Даскалов работел през нощта, а пък Любо през деня. В деня на пожара се разминали около 12:40 ч. Любо отивал до близкото капанче, в което помагал, а Даскалов се връщал от работа. Легнал да спи, но го събудил мирис от дим. Когато отворил очи, видял как гредите над главата му горят. Бързо се измъкнал от сградата.

Мъжът заяви, че според него пожарната се е забавила с реакцията. Голяма пожарна със стълба дошла чак час по-късно, преди това на място били само малки противопожарни коли. Даскалов не вярва и огънят да е тръгнал от една-единствена цигара. Според него някой умишлено е подпалил складовете, в които той и Любо живеели.

Делото продължава с разпити и на други свидетели. Бившият Тютюнев град в Пловдив изгоря в края на август миналата година. Огънят опустоши няколко сгради, паметници на културата. Щетите се изчисляват на близо 12 милиона лева.

Днес в залата не бе адвокат Зоя Тошкова, която се отказа от делото след скандал на предното заседание. Тогава тя поиска отвод на съдията Иван Калибацев. След неговия отказ да го направи, тя демонстративно напусна залата. Тогава бяха изслушани и вещите лица, направили пожаро-техническите експертизи на изгорелите тютюневи складове. "Хвърлена незагасена цигара, запалена клечка кибрит, открит огън, но не изключваме и варианта за умишлен палеж". Това е заключението на експертите за причината за запалването на тютюневия склад на ул. "Екзарх Йосиф".