Между 2 и 4 линиите от градския транспорт на Пловдив ще бъдат закрити, потвърди кметът Иван Тотев. Според анализа на Община Пловдив линиите, които могат да бъдат съкратени са 44, 222, 37 и 15, но не е невъзможно и други да бъдат премахнати. Това ще стане догодина, когато изтичат договорите за 13 от 29-те линии от масовия градски транспорт.

По думите на кмета Иван Тотев сегашните линии не са направени в полза на пловдивчани, тъй като повечето от тях са с маршрути по „поръчка” на превозвачите. Когато те са прибирали парите от билетите и е правен договора за линиите,  шефовете на транспортни фирми почти сами са избирали от къде да минават автобусите им и се насочвали към места с много пътниците като Тунела, Централна гара и „Съединение”.

Кметът изтъкна, че не е необходимо 10 линии да минават през Тунела. Той успокои пловдивчани, че цялата транспортна мрежа ще бъде покрита, като се прекрои схемата на останалите автобуси и те станат по-редовни.

Три от нарочените линии  обаче са без аналог в транспортната схема на града. Така 222 е единствената връзка между район „Западен” и езиковите гимназии и новата сграда на ПУ. Линия 15 пък също е единствената връзка между района на „Панаира” и „Западен”.  Същото се отнася и за 37.

Кметът заяви още , че в момента се подготвя и нов концепция на маршрутките, който договор изтича догодина. Те със сигурност няма да минават през централна градска част, а ще вървят по кварталите и близките населени места.