Нова вирусна атака беше отправена към интернет потребителите у нас. Фалшиво писмо от енергоразпределително дружество пристигна днес в различни електронни пощи в страната. Подобен случай имаше преди дни, когато в пощенските кутии на множество българи се появи писмо със зловреден софтуер, уж изпратено от Националната агенция по приходите.

Новата спам атака в пощите ни идва от името на измисления „Косьо Симеонов”, който уж бил служител на реално съществуващата фирма ЕНЕРГЕО. В писмото пише, че приложено към него е изпратена „оферта”. Това е подкана да се отвори прикачения файл с име „оферта (3).zip”. Той обаче почти сигурно съдържа зловреден софтуер, който може да застраши личните данни на потребителя, данните, които се съхраняват в компютъра, и още. Възможните заплахи са безброй.

Че става дума за измама, ясно личи и от email адреса, от който е изпратено писмото – домейнът е японски и по нищо не личи да става дума за реален служебен имейл към фирма.

Проверка на TrafficNews.bg показа, че фирмата ЕНЕРГЕО е реално съществуващ и лицензиран търговец на електрическа енергия за България. Те обаче нямат нищо общо с масово изпратените електронни съобщения. Измамниците са използвали името на фирмата, както и част от данните за контакт – конкретно адреса. Телефонните номера не са на фирмата, а лице с името „Косьо Симеонов” не работи там.

От фирмата вече са наясно с това, че името на организацията е било използвано в измамните имейли. Те са информирали органите на полицията за случая, а освен това са ангажирали и своите IT специалисти с проблема.

Преди няколко дни подобен вирус се разпространяваше под формата на e-mail от Националната агенция за приходите.

Призоваваме ви да сте изключително внимателни! Получите ли писмо, в което по какъвто и да е начин ви приканват да отваряте прикачен файл – помислете добре преди да го направите! Направете няколко проверки:

  • Повечето институции рядко изпращат оферти и информация с прикачени файлове, но дори да го правят, файловете най-често са във форматите .doc или .pdf.
  • Видите ли, че към писмото е прикрепен архивен файл – формати като .rar и .zip, например, най-вероятно става дума за някакъв вирус.
  • Вижте имейлът, от който е изпратено писмото – ако адресът е от рода на e.yagi (маймунка) matrix-eng.co.jp, ако завършва на .co.jp, ако е комбинация от случайни символи – става дума за вирусна атака и не трябва да отваряте прикачените файлове!
  • Винаги е разумно, ако писмото идва от институция, да направите проверка в сайта на дадената институция. Проверете за подобна на посочената в писмото информация (например нови цени на електроенергията) или потърсете телефон, на който да позвъните и да попитате дали от институцията наистина са изпращали подобни писма до потребителите.

Най-важното – не бързайте да отваряте прикачени файлове от писма в електронната ви поща! Това може да ви коства цялата информация в компютъра ви.