Разговаряме с Нермин Юкселенер, експерт в присаждането на коса в болница в Анкара, Турция, която даде специално интервю за TrafficNews.bg по време на визитата си в България. 

Нермин Юкселенер е родена през 1983 година в Анкара. След завършване на образованието си по специалността мениджмънт през 2005 година започва да работи като асистент в частен център за присаждане на коса в Анкара. През 2009 година завършва образованието и специализацията си в и областта на поддържане на кожата и получава званието Специалист по естетика. В периода между 2010-2014 година координира дейността по присаждане на коса в редица частни болници в много градове, начело с Анкара и Истанбул. От април 2016 година работи в най-голямата частна болница в Анкара като Експерт по присаждане на коса.

-  В последните години се превърна в мода известни спортисти да си присаждат коса в Турция. Какво представлява процедурата и след колко време се постига желаният резултат?

- Всъщност това не е мода. Не може да се каже, че е мода. По-скоро това е една необходимост, която хората изпитват, за да се чувстват по-уверени и с по-добро самочувствие и затова се обръщат към нас. Броят на сеансите, които се правят, се определя от големината на зоната на оплешивяване. В зависимост от това колко е голяма тя, се прави един план за присаждане, като в някои случай е достатъчен един сеанс, а в някои случаи е необходимо да се направят повече сеанси. Желаният ефект се постига след около 8 месеца. 3 месеца след процедурата започва да расте присадената коса и в края на 8-ия месец вече е получен окончателният желан ефект.

- От кои части на тялото се взимат косми и може ли при нужда друг човек да бъде донор?

- При присаждането първо използваме за донорство тази зона, която е над врата, между двете уши. Ако не е достатъчно количеството корени, които сме извлекли от тази зона, тогава ползваме брадата – от тази зона извличаме корени. Ако и там не са достатъчни, тогава използваме присадки от частта на гърдите. За съжаление не може друг човек да бъде донор, защото, дори и да бъде намерена подходяща тъкан, самото присаждане не е възможно и няма как да се получи желания ефект.

- Има ли тип оплешивяване, при който присаждането на коса не е подходящо?

- Единственият случай, в който не може да се приложи процедурата за присаждане на коса, е когато зоната на донорство, там откъдето ще се вземат присадките, е по-малка значително от зоната на оплешивяване. В този случай просто няма достатъчно количество корени, които могат да се извлекат и да се ползват като присадки. Затова не може да бъде приложена процедурата и не препоръчваме прилагането на тази процедура на пациента.

- Кои са най-често срещаните форми на оплешивяване?

- Най-често срещаната форма на оплешивяване, това е алопецията, която се среща при мъжете. Тя е в резултат на генетична предразположеност и се дължи на хормоните в организма на човек. Втората форма на оплешивяване  е тази, която се предизвиква от липсата на витамини и минерали. Разбира се, има една форма на оплешивяване, която се дължи на лечението на различни ракови заболявания. За съжаление, на този вид оплешивяване не може да се реагира по никакъв начин, но пък, когато мине лечението и организмът се възстанови, косата също се възстановява.

- Изисква ли се някаква специална подготовка преди процедурата?

- Това, което правим първо, са кръвните изследвания. Благодарение на тях установяваме дали пациентът е подходящ  за тази процедура. Съответно преценяваме и как ще се направи тя.  Информираме пациента какво трябва и не трябва да приема. Например една седмица преди процедурата не трябва да пие алкохол. Обсъждаме и как да приема лекарствата си, ако приема такива поради други заболявания.

- Болезнена ли е процедурата?

- Процедурата не е болезнена, защото тя се прилага с местна упойка, благодарение на която пациентът не усеща никакви болки.

- Колко струва?

- Колко струва – не отговаряме на този въпрос. Тук може да се добави, че пациентите могат да получат информация за цени на координатите на представителството ни в България. Както и да си направят безплатна консултация относно процедурата и конкретно техния индивидуален случай.  

-  Как се поддържа косата след това?

- Няма някакви специални грижи, които трябва да се полагат. Най-важното е зоната, в която е присадена коса, да се пази от удари,  търкане,  триене. Това е най-важното. Разбира се, ние даваме режим как да се грижи човек за косата, как да я мие и колко често да я мие, но няма особени, специални грижи, които трябва да се полагат. Един месец след присаждането косата може да се подстригва. Не може да се бръсне изцяло. Може да се бръсне изцяло след  8 месеца, като след това може да се боядисва и да се третира по всички други начини, по които се третира обикновено косата.

- Вие имате ли много пациенти от България? Някой известен българин, който е бил ваш пациент?

- През последните 2 години имаме все повече пациенти от България. Техният брой се увеличава всяка изминала година. Лекували сме един политик, но, разбира се, не можем да споделим неговото име поради ангажимента ни да спазим пациентската тайна.

- Мъжете или жените са по-суетни?

- По принцип можем да кажем, че към нас се обръщат в по-голяма част мъжете, защото процентът на хората с проблеми при тях е по-голям. Всъщност присаждането на коса е на 
6-о място по популярност сред мъжете в областта на естетичната медицина. 

-  Разкажете интересен случай от практиката

- Както казваме много често, хората, които имат проблеми с оплешивяването, смятат всъщност, че това води до много други проблеми и не се чувстват добре емоционално. Един от моите пациенти ми беше казал, че смята, че жена му го е напуснала заради това, че оплешивява. Има много случаи на българи, сред които и пловдивчани, които пътуват до Турция, за да си присадят коса.

Но, колкото и да ни се струва странно, може да има и някаква истина в това, защото по-голяма част от ергените, които се подлагат на процедура при нас, след това ни канят и на сватбите си.