Като признак на помъдряване белите коси са неизменно последствие от хода на възрастта. В единични случаи обаче дори хора в разцвета на младостта си може да забележат преждевременно побеляване на косата си и това да се превърне в сериозен естетически проблем.

Естественото побеляване на косата се обяснява с намаляването броя на жизнеспособните пигментни клетки в космените фоликули, които придават съответния нюанс на растящите косми. Така след определена възраст растежът на косата се запазва, но той вече не е съпроводен с естественото й оцветяване.

В случаите, когато белите коси се появят в по-млада възраст, причините за това са по-различни. 

Дефицит на витамини
Това е най-честата причина за преждевременна поява на бели коси. Проблемът се асоциира основно с недостиг на витамини от група В, най-често витамин В7 (биотин). Побеляването на косата в млада възраст може да се дължи и на дефицит на витамини D или Е.
Всички тези витамини подпомагат естествената пигментация на растящите косми на косата, а побеляването й вследствие на техния дефицит може лесно да се компенсира след трайно нормализиране на приема им, пише Puls.bg

Генетични заложби
Различни проучвания показват, че преждевременната поява на бели коси е в пряка връзка с генетичните особености на всеки и с расовата принадлежност. Установено е, че към ранно побеляване на косата са предразположени най-вече хората от бялата раса и азиатците. Сред тях бели коси преди 30-годишна възраст се наблюдават при около 20% от населението.

Оксидативен стрес
Повишеното производство на свободни радикали в организма и ненавременното им неутрализиране е допълнителен фактор, който може да ускори преждевременното побеляване на косите. Доказано е, че негативното влияние на свободните радикали е водещият фактор, увреждащ пигментиращите клетки в зоната на космените фоликули. Като основна превантивна мярка срещу ранна поява на бели коси може да се разчита на оптималния прием на антиоксиданти.

Като причини за поява на бели коси в млада възраст се посочват и някои особености в начина на живот като тютюнопушенето и прекомерното ползване на агресивни бои за коса. И двата фактора повишават отделянето на свободни радикали в организма и ускоряват побеляването на косата.

В случаите, когато водеща роля за появата на бели коси имат възрастта или генетичната предразположеност, естественото възвръщане пигментацията на косата е на практика невъзможно.

Когато обаче причината е в хранителните дефицити или в неблагоприятните житейски навици, състаряването и побеляването на косата може лесно да се преустановят с премахването на провокиращите фактори. В повечето случаи проблемът се дължи именно на някои от тези фактори и може да се овладее успешно.