Пандемията от COVID-19 създаде глобална криза за психичното здраве. Само през първата година тревожните и депресивни разстройства нараснаха с над 25%. Това показват данните на СЗО. Днес, когато отбелязваме Световния ден на психичното здраве, оттам призовават то да стане глобален приоритет за всички, предаде clinica.bg.

Още преди пандемията през 2019 г. приблизително един на всеки осем души в световен мащаб живееше с психично разстройство. В същото време наличните услуги и финансиране за психично здраве са в дефицит и са далеч под необходимото, особено в страните с ниски и средни доходи. Подхранвайки краткосрочен и дългосрочен стрес, пандемията създаде глобална криза за психичното здраве. Данните показват, че нарастването както на тревожните, така и на депресивните разстройства е над 25% през първата година от пандемията. В същото време услугите в тази област бяха сериозно нарушени. Същевременно нарастващите социални и икономически неравенства, продължителните конфликти, насилието и извънредните ситуации в областта на общественото здраве засягат цялото население. От СЗО отбелязват и че през 2021 година зашеметяващите 84 милиона души по света са били принудително разселени. От Световната здравна организация призовават да се задълбочи стойността и ангажираността, които даваме на психичното здраве на ниво индивиди, общности и правителства.

„Трябва да засилим грижата за психичното здраве, така че пълният спектър от нужди да бъде посрещнат чрез базирана в общността мрежа от достъпни и качествени услуги и подкрепа", казват от СЗО.

Също така стигмата и дискриминацията продължават да бъдат пречка за социалното включване и достъпа до правилните грижи. Затова е важно да се увеличи осведомеността за това кои превантивни мерки за психичното здраве са ефективни.

„Ние си представяме свят, в който психичното здраве  се цени, насърчава и защитава, където всеки има равни възможности да се радва на психично здраве и да упражнява човешките си права, и където всеки има достъп до грижите, от които се нуждае", казват още от СЗО.

Световната здравна организация ще работи с партньорите си за стартиране на кампания на тема „Превръщане на психичното здраве и благополучие за всички в световен приоритет". Това ще бъде възможност за хора с психични заболявания, правителства, работодатели, служители и други заинтересовани страни да се съберат и да изразят гласност какво трябва да се направи, за да се гарантира, че психичното здраве и благополучие стават глобален приоритет за всички.

България не е изключение в задълбочаването на проблемите, свързани с психичното здраве. В Националния план за възстановяване и устойчивост са заложени 28. 5 млн. лв. за подобряване на психичното здраве у нас. България има и Стратегия за психичното здраве. Първата стъпка, за да стартира тя, е да заработи Националния съвет за психично здраве.