Оставка на целия Управителен съвет на Българския зъболекарски съюз и цялостна промяна в организацията поискаха лекари по дентална медицина. Това се случва дни след извънредния конгрес, на който бе решено, че цялата специална част от Правилата за добра медицинска практика ще бъде доработена и отново гласувана през ноември.

Припомняме, че документът предизвика остра полемика в гилдията. Самият конгрес започна с протести пред столичния парк-хотел "Москва" заради опасенията, че предвидените забрани ще ограничат работата на зъболекарите в страната. А дейности, който в момента се извършват ежедневно в кабинетите, като лечение на зъби с усложнени пулпити, с повече от един канал, вадене на зъби, поставяне на импланти, ще могат да бъдат извършвани единствено от зъболекари със специалност.

Самият конгрес премина доста напрегнато. Страстите не утихнаха дори след като делегатите гласуваха Специалните правила да отидат за доразглеждане. Недоволните от политиката на БЗС зъболекари категорично отказаха да участват в комисиите и да работят заедно с националните консултанти по изготвяне на нови правила. И още след края на дебатите миналата събота предупредиха, че ще искат оставки.

Вчера в една от зъболекарските фейсбук групи бе публикуван и документ, изпратен до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Публикуваме го без редакторска намеса:

От 06.06.2019 г. до днес, сме инициатори, участници и свидетели на уникален процес в съсловието на лекарите по дентална медицина в България!!!

При изготвянето на проект на Правила за добра медицинска практика, ръководството на нашата съсловна организация не се погрижи да защити правата ни и се опита да предложи документ, който засяга практиката на всеки един от нас, в последния момент без какъвто и да било публичен дебат!

Резултатът не закъсня – хиляди лекари по дентална медицина категорично заявиха своята позиция, направиха предложения до 10.06.2019 г., участаваха в Извънредния конгрес на БЗС на 21-22 юни в София и непоколебимо отстояваха исканията си за неприемане на предложения проект на Правила за добра практика в денталната медицина, за отлагане на срока за приемане на Правилата по законоустановения ред, за изготвяне на Правила за добра медцинска практика, които отговарят на изискванията на закона и отразяват добрата европейска практика. Една част от нас написахме писмо до министъра на здравеопазването (вх. №94-905/17.06.2019 г.), с което го уведомихме за всичко случващо се с правилата и ръководството на БЗС, направихме именно тези предложения, които сега са факт!

За съжаление нито едно от направените по процедурния ред искания от наша страна, не бе отразено и прието от УС на БЗС!
Едва когато отправихме поредното писмо до министъра на здравеопазването (вх. №94-905/25.06.2019 г.) и до изпълнителния директор на ИАМН, с които алармирахме за незкосъобразните действия на УС на БЗС и зададохме конкретни въпроси, последва писмо от министъра на здравеопазването от 26.06.2019 г., което отразяваше нашите предложения и искания, направени още на 10.06.2019 г., а именно:

- да се отложи приемането на проекта на Правилата за добра медицинска практика, предложени от УС на БЗС, тъй като не отговарят както на изискванията на закона, така и на добрата европейска практика;

- да бъдат изработени нови Правила за добра медицинска практика на лекарите по дентална медицина, които не въвеждат забрани за упражняване на професията лекар по дентална медицина и осигуряват качествена и достъпна профилактика и лечение на пациентите съобразно Българското законодателство и добрите практики в останалите държави член на Европейския съюз. Срокът за това да бъде не по-дълъг от 60 дни;

- Проектът на Правила да бъде поставен на широко и публично обсъждане от всички заинтересовани лица, за подходящ срок, който да не бъде по-кратък от 30 дни;

- Министърът на здравеопазването и Изпълнителната агенция “Медицински надзор” да бъдат уведомени за удължаване на срока за работа по проекта на Правила. В изработването на проекта на Правила да бъдат включени практикуващи лекари по дентална медицина и експерти от Министерство на здравеопазването и от ИА “Медицински надзор”. Това ще осигури съгласуваност на проекта с всички заинтересовани страни;

- да бъде свикан нов Извънреден Конгрес на БЗС, на който да бъдат приети Правилата за добра медицинска практика на лекарите по дентална медицина, след изпълнение на посочените по-горе предложения.

Благодарим на министъра на здравеопазването, че чрез законови промени ще даде възможност на лекарите по дентална медицина да изработят проект на Правила за добра медицинска практика в разумен срок!

Така развилата се ситуация поставя обаче няколко основни въпроса за бъдещето на УС на съсловната организация на лекарите по дентална медицина:

1. Защо министъра на здравеопазването се грижи за професионалната защита и интересите на лекарите по дентална медицина, а не УС на съсловната организация, чиито функции и задължения са именно такива - да защитава професиналните интереси на лекарите по дентална медицина?

2. Защо, след като на УС на БЗС е ясно, че от 01.01.2019 г., с влизането на изменението на Закона за съсловните организации в сила, следва да се изготвят Правила за добра медицинска практика до 30.06.2019 г., едва на 07.05.2019 г. възлага на националните консултанти да изработят Специални правила за добра медицинска практика и то по задание, което не отговаря на изискванията на закона?

3. Защо едва на 06.06.2019 г. УС на БЗС изпраща на лекарите по дентална медицина проект на Правила за добра медицинска практика с указание да дадат становища и предложения до 10.06.2019 г.?

4. Защо председателя на УС на БЗС твърдеше категорично и заплашваше съсловието, че няма друга възможност да се приемат Правилата за добра медицинска практика, освен до 30 юни 2019 г., след което “чиновниците от ИАМН” (цитатът е на д-р Шарков) ще изработват Правилата изцяло по тяхно усмотрение, без да имат капацитет затова?

Оставяме въпросите отворени, всеки може да потърси отговорите за себе си.

Фактите са следните:

- УС на БЗС не се справи с изработването на законосъобразен проект на Правила за добра медицинска практика нито като съдържание, нито в срок;

- УС на БЗС не се съобрази и не отрази предложенията и становищата на лекарите по дентална медицина, подадени по процедурния ред в срок;

- С взетото Решение на Извънредния Конгрес, УС на БЗС поставя под въпрос легитимността на разширените комисии, които ще работят по създаване на нови Специални правила, преди да е влязло в сила изменение на нормативен акт, с който се удължава срока за работа по проекта на Правилата;

- УС на БЗС не защити професионалните интереси на лекарите по дентална медицина в страната.

И най-същественият факт е, че ние, лекарите по дентална медицина сме будни, разбираме какви са действията на УС на БЗС, контролираме неправомерното поведение без да сме делагати на Конгреса, защото сме на страната на истината и правовия ред!

Именно нашата активност постигна промяната въпреки усилията на УС на БЗС да я спре!

Необходима е цялостна промяна в УС на БЗС, в Устава на организацията, в цялата комуниакция със съсловието, обществото, институциите!

Затова, казваме “Бъди промяната, която искаш да видиш в света” (Махатма Ганди)!!!

Прилагаме изпратените писма, становища и предложения до министъра на здравеопазването и до УС на БЗС

България без зъболекари: Спорен проект забранява на стоматолози да практикуват!?Проектопромени целят да ограничат дейноста на специалистите по дентална медицина

Д-р Бранимир Кирилов: С антиевропейски промени режат ръцете на 7 хиляди зъболекариТрябва всички заедно като съсловие да изготвим правила, които да защитят пациентите ни и ясно да регламентират кой, кога и как може да лекува един човек

Хиляди българи застрашени да останат без зъболечениеНовите Правила за добра медицинска практика ще бъдат гласувани на на извънреден конгрес на БЗС на 21 и 22 юни

Победа за зъболекарите! Отложиха рестриктивните правилаЦялата Специална част от документа, която разбуни духовете в гилдията, ще бъде доработена и отново гласувана през ноември