Хиляди българи са застрашени да останат без достъп до зъболечение. Това стана ясно от проекта за нови правила в практиката на лекарите по дентална медицина. Документът е изготвен от Българския зъболекарски съюз с участието на академичната зъболекарска общност по изискване на Министерството на здравеопазването. Новите правила  ще бъдат гласувани на извънреден конгрес на БЗС на 21 и 22 юни. Целта е те да осигурят възможно най-качествена грижа за пациентите. За целта подробно са разписани изискванията към зъболекарите и техните практики по специалности. Документът обаче предизвика остра полемика в гилдията. Според мнозинството дентални медици той вместо да изпише вежди, ще избоде очи. Както на зъболекарите, така и на пациентите.

Има ли сериозен повод за притеснение? TrafficNews потърси за коментар д-р Бранимир Кирилов.

Хиляди българи застрашени да останат без зъболечениеНовите Правила за добра медицинска практика ще бъдат гласувани на на извънреден конгрес на БЗС на 21 и 22 юни

 

- Д-р Кирилов, от няколко дни в страната текат срещи за обсъждане на новите правила за добра медицинска практика в зъболекарските кабинети. Защо това ви притеснява?

- Тези срещи са по инициатива на Българския зъболекарски съюз. Целта им е да убеди колегите по регионите в ползата от подкрепа и приемане на тези правила. Самият факт, че има нужда от убеждаване, говори сам по себе си за качеството на документа. Той ще ограничи драстично правата на зъболекарите да лекуват пациентите си, защото въвежда изискване за налични специализации. Така хиляди дейности от всекидневната практика на колегите на практика ще се окажат забранени.

Абсурдът е, че тези дейности се учат и усвояват с години под формата на следдипломни квалификации, обучения, курсове, някои от които на много високо и международно признато ниво. Сега някой иска да изхвърли всички тези усилия на боклука.

На всичко отгоре правилникът беше предложен за обсъждане буквално в последния момент. Имахме едва 4 дни да се запознаем с него, за да внесем предложения за промени. Това е огромен документ и подобен срок изглежда най-малкото несериозно. Това не е само мое мнение. Над 1000 колеги от цялата страна вече внесоха в БЗС идентичен документ, в който протестират срещу тази спешност. Накратко – искането на зъболекарите е да бъде отложено приемането на този документ и той да не се гласува на конгреса в края на седмицата. Настояваме правилата да се подложат на широко обществено обсъждане, да се хармонизират с европейското законодателство и да бъде разширен екипът, който работи по създаването им. Към момента БЗС е възложил това на националните консултанти по специалности в стоматологията.

- Чуха се мнения от ваши колеги, че ако документът се приеме в този вид, е възможно много хора да останат без зъболечение. Според вас има ли такава опасност?

- Да, напълно възможно е това да се случи. Всъщност именно това е голямата заплаха. Тя е и основният повод да реагираме толкова бързо. Защото при въвеждане на тези правила ние реално няма да имаме възможност да изпълняваме голяма част от лечебните процедури. Защото ще липсва тази или онази специалност. И ще изпаднем в следната ситуация. Имаме пациент с болка на стола си. Можем да го лекуваме и да му помогнем. Но нямаме право. Трябва да го насочим към специалист. Ако говорим за София или Пловдив, чудесно! Но запитайте се какво би станало в Троян например. Къде ще отиде този пациент? На влака ли да го кача? Има цели региони, където няма нито един специалист хирург. Пациентите там ще трябва да ходят в по-големите областни градове, за да бъде изваден например зъб с усложнения. Освен че е голямо неудобство, това крие реален риск от тежки последици за здравето на пациента.

Освен това опитите ни да намерим информация за броя на специалистите в България засега удря на камък. Няма обществено достъпно място, откъдето да вземем тези данни. Затова разчитаме на неофициалните справки, а те никак не са обнадеждаващи. Според тях около 80% от зъболекарите със специалност са над 60-годишни. При цялото ми уважение към тях, не е възможно те да поемат цялата тази патология в страната.

- Как ще рефлектират тези правила върху зъболекарите без специалност?

-Първата последица е, че на практика се режат ръцете на 7000 зъболекари да упражняват професията си. Ако продължат да го правят, ще бъдат нарушители. А това отваря широки врати за всевъзможни злоупотреби. Защото когато липсват ясни правила и регламенти, хората стават уязвими. Уязвими за внезапни проверки. За неоснователни съдебни атаки. За разправа с нелоялни конкуренти.

Аз не съм юрист и трудно мога да обясня нещата в правен аспект. Но знам, че съществува международна Харта на свободните професии, според която не може нормативен акт да забранява упражняването на свободна професия. А нашата е точно такава. Нашият документ за правоспособност е дипломата ни за висше образование. Щом сме я получили след завършването на университета, ние можем да лекуваме пациентите и носим цялата юридическа и морална отговорност за това.

- Имате ли конкретни предложения какви правила да бъдат въведени, така че да бъдат в полза и на пациентите, и на зъболекарите?

- Във всички развити европейски държави има такива правила и те са действащи от много години. Те не са тайни. Просто трябва да уеднаквим нашите с тях. Така интересите на пациентите ще бъдат защитени. В същото време трябва да е ясно, че медицинските стандарти трябва да бъдат актуализирани ежегодно, защото в нашата професия всичко се развива много бързо. Правила и стандарти, които са били актуални преди 5-6 години, вече не са. Някои са променени буквално на 180 градуса и са обърнали тотално представите и методите за лечение на определено заболяване. Затова няма как просто да напишем един вечен документ и край, готово.

Готови сме да се включим в тези процеси и да подпомогнем по всякакъв начин както зъболекарския съюз, така и националните консултанти. Така че всички заедно като съсловие да изготвим правила, които да защитят пациентите ни и ясно да регламентират кой, кога и как може да лекува един човек.

Ние сме за правилата. Просто тези, които ни се предлагат в момента, нямат никакъв синхрон с европейските и са непродуктивни за съсловието. Всъщност направо са вредни. А отгоре на всичко не са съобразени и със законодателството в България.