Правилата за работа на зъболекарите не се променят, поне засега. Цялата Специална част от документа, която разбуни духовете в гилдията, ще бъде доработена и отново гласувана през ноември. Това бе решено по време на днешния извънреден конгрес на Българския зъболекарски съюз, който се проведе в столичния парк-хотел "Москва".

Денят започна с протести заради опасенията, че предвидените в документа забрани ще ограничат работата на зъболекарите в страната. А дейности, който в момента се извършват ежедневно в кабинетите, като лечение на зъби с усложнени пулпити, с повече от един канал, вадене на зъби, поставяне на импланти, ще могат да бъдат извършвани единствено от зъболекари със специалност. "Искат да приемат забрани за свободно практикуване на нашата професия, за която ние сме държали държавни изпити и сме положили 6-годишно обучение. Няма нито една страна в Европейския съюз, в която да има каквито и да било рестрикции за работа на стоматолог след неговото дипломиране. 7 милиона пациенти ще бъдат ограничени", коментира пред TrafficNews д-р Александър Киряков.

Конгресната зала на хотела пък се оказа тясна да побере делегатите и зъболекарите, дошли от цялата страна. В началото председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков се опита да потуши напрежението. Той прочете писмо от здравния министър Кирил Ананиев, според когото правата на медиците няма да се ограничат с правилата. Въпреки това протестиращите настояха конгресът да бъде прекратен и внесоха точка в дневния ред за пълно отпадане на проекта за нови правила в практиката на лекарите по дентална медицина. Тя обаче не събра достатъчно положителни гласове и в крайна сметка документът бе гласуван, като протестиращите отлъчиха свои наблюдатели в преброителната комисия и броиха гласовете заедно с делегатите.

Основните правила, по които гилдията няма притеснения, бяха приети с пълно мнозинство. В следобедната сесия делегатите гласуваха Специалните правила да отидат за доразглеждане. Беше предложено комисията, която е работила до този момент, да бъде в разширен състав. Така освен националните консултанти в нея ще участват с мнения и препоръки и общопрактикуващи зъболекари. До 30 юни всеки, който пожелае, може да подаде писмо до централния офис на Зъболекарския съюз, за да бъде включен в тази комисия.   

Водачите на протеста още по време на конгреса отказаха да вземат участие, като посочиха, че цялата система е погрешна и са категорично против тези правила. Те инициираха и подписка за смяната на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз. От своя страна част от делегатите се усъмниха доколко искрени са мотивите им и дали не се опитват „да яхнат” недоволството за свои цели и да „влязат в управлението през задния вход”.

 

Хиляди българи застрашени да останат без зъболечениеНовите Правила за добра медицинска практика ще бъдат гласувани на на извънреден конгрес на БЗС на 21 и 22 юни

България без зъболекари: Спорен проект забранява на стоматолози да практикуват!?Проектопромени целят да ограничат дейноста на специалистите по дентална медицина

Д-р Бранимир Кирилов: С антиевропейски промени режат ръцете на 7 хиляди зъболекариТрябва всички заедно като съсловие да изготвим правила, които да защитят пациентите ни и ясно да регламентират кой, кога и как може да лекува един човек