Шансовете за подобряване на зрението за хора, засегнати от макулна дегенeрация свързана с възрастта /МДСВ/, нараснаха значително, след като в България навлезе един от най-иновативните медикаменти „Eylea”.

Приложението му доскоро бе не само трудно достъпно, но и скъпоструващо за пациентите. Към момента обаче няколко клиники в страната са одобрени и предлагат лечението с него по Здравна каса, като процедурата включва финансиране на значителна част от стойността му.

Очна болница „Луксор“ в Пловдив, е едно от малкото здравни заведения в страната, където може да се извърши диагностика на МДСВ, пълен пакет изследвания, изготвяне на протокол за отпускане на медикамента към НЗОК, както и апликацията на иновативния медикамент при одобрение.

За да разберем повече за заболяването и начините му на лечение, се консултирахме с д-р Мария Минчева от Очна Клиника „Луксор“

- Д-р Минчева, най-напред какво представлява точно очното заболяване макулна дегенерация?

- При това заболяване се уврежда зрителният център на окото - макулата, която представлява едва 1 квадратен милиметър от ретината (нервната тъкан в окото). Именно тя ни позволява да виждаме фини детайли и да ги различаваме един от друг. Четенето, писането и рисуването също са пряко подвластни на дейността на макулата. Трябва обаче да посочим, че макулната дегенерация се дели на два типа, които са напълно различни един от друг.

При сухата форма, заболяването се развива относително бавно, като се изразява в натрупване на отпадни продукти в слоевете на ретината. Обикновено засяга едното око.  Сухата форма е доминираща.

При влажната форма на заболяването, която е по-рядкок срещана, е доказано, че се образуват нови съдове, от които може да се получи отток в слоевете на ретината и по този начин да се застраши изцяло зрението на човека.

- Има ли рискови групи за заболяването?

- С годините ретината ни старее, именно това е основната причина макулната дегенерация да се определя като болест свързана с възрастта т.е. среща се предимно при хора над 50 години. Значително увеличен е рискът за развиване на заболяването при хора от бялата раса, освен това делът на засегнатите жени е два пъти по-голям от този на мъжете. Цигарите са „магнит“ за болестта - пушачите са шест пъти по-уязвими. Важно е да се наблюдават и хората със съдови заболявания, както и страдащите от захарен диабет, тъй като те са сред групата на най-предразположените към развитие на МДСВ.

- Как започва и се развива заболяването? Може ли да бъде диагностицирано в ранна фаза?

- Първите симптоми на заболяването включват разкривяване на образите и/или поява на тъмно петно в централната част на зрителното поле. Тук обаче идва уловката, тъй като много често заболелите не успяват да регистрират това нарушение. Тази зрителна измама се дължи на факта, че когато гледаме с двете си очи, здравото компенсира измененията от засегнатото око. Мозъкът ни игнорира компрометирания образ, което забавя търсенето на медицинска помощ и съответно диагностицирането на заболяването. Човек може да разбере, че има проблем, ако нещо се случи със здравото му око или ако съзнателно го закрие.

-  Какви са възможностите за лечение? Обратима ли е болестта?

- Начините на лечение са съвсем различни спрямо двата типа – суха и влажна МДСВ.

Първо трябва да подчертаем, че при влажната форма шансовете за лечение са далеч по-добри, тъй като може да бъде възстановена анатомично и функционално централна част от ретината. 

При влажната форма лечението се изразява в интравитреални инжекции, които целят подсушаване на оттока в ретината. Един от най-новите медикаменти, който се прилага, е Eylea. Лечението с него е скъпо и налага няколко апликации или курса на лечение, ала добрата новина е, че значителна част от него вече се реимбурсира през Здравната каса. За да бъде одобрен пациентът за отпускане на медикамента, той трябва да премине редица специфични изследвания. Цялият набор от документи се предоставя на НЗОК, където резултатите се разглеждат за одобрение. С един одобрен протокол пациентът има право на три инжекции, които трябва да бъдат приложени в срок от 6 месеца.

Всъщност, Очна клиника „Луксор“ е едно от двете болнични заведения в Пловдив и областта, където се предлага цялостно лечение с медикамента Eylea по Здравна каса. Документите за самото лечение могат да бъдат изготвени само в 13 болници в страната, като една от тях е Очна болница „Луксор“ град Пловдив. В нашата клиника има обучено медицинско лице, което помага на пациента да премине всички изследвания и комплектова документите.

- Какви са вариантите при суха форма на МДСВ?

- При сухата форма има разработени най-различни хранителни добавки и редица лекарствени средства. За съжаление нито един  медикамент не е златен стандарт в лечението.

Тъй като заболяването се среща при възрастните хора, често то се развива успоредно с така нареченото старческо перде, терминологично – катаракта. Ако случаят е такъв, обикновено зрението наблизо е силно засегнато и мнозинството пациенти не могат да четат, дори с очила.  При тях има възможност за подобрение, благодарение на разработените в последните няколко години импланти. Те не лекуват болестта, ала подобряват зрението наблизо. Тези вътреочни лещи са проектирани на телескопичен принцип и позволяват образът да попада в по-малко засегната по-периферна част от макулата. Самата операция е идентична на тази за катаракта – безшевна и безкръвна.

- Какво ще препоръчате, за да не се стига до необратимо и сериозно увреждане на зрението?

- Редовни профилактични очни прегледи, особено на хората, попадащи в рисковите групи.  Ранната диагностика е ключова. Цветните снимки (ФА) и скенерът на ретината (ОСТ) могат да регистрират настъпването на заболяването преди централното зрение да бъде силно увредено. 

Фундус камера

 Оптичен кохерентен томограф