Препълнени болници, нови варианти на COVID-19, локдауни, обучение онлайн, зелени сертификати и ограничения за пътуване, спорт, развлечения и социални дейности. Така изпращаме 2021 г.

Делта вариантът бе доминиращ у нас и доведе до рязко увеличаване броя на заболелите през изминалата година. Това рефлектира върху лечебните заведения, които се наложи да се преструктурират и да превръщат цели отделения в такива за лечение на COVID-19. А лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари се учиха в движение как да се справят с постоянно изненадващия ги вирус. И признаха, че са изморени – и физически, и емоционално.

„Всички се молим да видим края на тази инфекция, но скоро няма да се случи. Вирусът се адаптира, променя се, вече има доста нови серотипове.Заболяването не е само инфекциозно. Това е заболяване на пулмолози, кардиолози, нефролози. То промени и психиката на хората”, сподели още в началото на годината шефът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги” доц. Олиана Бойкинова. А през следващите месеци пандемията потвърди думите й.

1 година COVID-19 - Доц. Бойкинова: Нямаше страх сред колегите, ползваме най-добрите световни практикиНеяснотите са при т.нар. постковидни състояния, казва специалистът

Възможността ваксинацията да се възприеме като "светлина в тунела" бе помрачена от десетки конспиративни теории за чипиране, изменение на ДНК, безплодие. Дори най-рисковите групи като здравни работници, учители и служители в социални домове имаха колебания да се имунизират. На прага на най-тежката четвърта вълна едва 50% от заетите в сектор Здравеопазване в Пловдивска област бяха имунизирани срещу COVID-19.

Заради ниския брой ваксинирани страната ни се оказа на първите места по починали в Европа. Смъртността в България бе сравнима с годините на т.нар. испански грип. Наложиха се нови локдауни, а хиляди останаха без работа и без доходи. Няколко пъти през годината имаше протести и работниците от най-засегнатите браншове излязоха по улиците на София, Пловдив и останалите областни центрове. "Не ни убива вирусът, убиват ни мерките и липсата на работа", категорични бяха хората.

За да се облекчи работата на болниците по време на четвъртата вълна, бяха разкрити COVID зони в ДКЦ-тата и медицинските центрове у нас. Там хората със съмнения за коронавирус бяха преглеждани и можеха да получат рецепта за безплатни лекарства.

Д-р Петков от COVID зона в Пловдив: Пациенти с отрицателен тест се оказват с двустранна пневмонияВ Пловдив, Раковски, Кричим, Брезово и Белозем са разкрити кабинети, където болните могат да получат безплатни лекарства

Годината завърши с успокоителни данни за броя на новозаразените у нас, но и с тревога от новата заплаха Омикрон. Щамът, в пъти по-заразен от досегашните, стигна Балканите. Броят на новите случаи на COVID-19 в Гърция през последната седмица чупи всички рекорди, а на варианта Омикрон вече се падат близо 70 процента от новозаразените в област Атика, където се намира гръцката столица Атина. Новите случаи в Турция скочиха с 30% в понеделник, което е най-големият денонощен ръст от началото на годината. Постоянно нараства броят на потвърдените болни с Омикрон и в Румъния. В България също има най-малко 20 съмнителни случая за новия щам, които трябва да се потвърдят от Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Аргирова: Има установени около 20 случая на Омикрон, но трябва да се потвърдятСпоред нея трябва да се затегнат настоящите мерки

Нарастването на случаите на COVID-19 предизвикаха хаос в целия свят, принуждавайки много държави да направят труден избор между вредящите икономиките ограничения за контролиране на разпространението на коронавируса и запазване на обществеността по-отворена въпреки бързото разпространение на варианта Омикрон.

Заговори се дори за поставяне на четвърта доза ваксина. Световната здравна организация предупреди, че бързото разпространение на Омикрон може да доведе до претоварване на здравните системи на редица държави, независимо че ранните проучване предполагат, че този вариант води до преболедуване в по-лека форма. А нашите медици предупредиха – краят на четвъртата вълна ще съвпадне с началото на петата.

„Омикрон ще измести Делта, както стана във Великобритания. Най-важното е да имаш бустерна доза - така на 75% си защитен, а в другите проценти преболедуването е по-леко”, заяви проф.Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към СО.