Драстично увеличение на пациентите със симптоми на коронавирус наблюдават медиците в Пловдив през последните две седмици. От петък в областта функционират десет COVID зони, където хората със съмнения за заболяването могат да бъдат прегледани безплатно и да им бъдат предписани безплатни лекарства. Шест от тях са обособени в ДКЦ-та и Медицински центрове в Пловдив, а останалите - в Раковски, Кричим, Брезово и Белозем. В момента проблемът е за останалите жители на областта, които трябва да пътуват до Пловдив за преглед.

В Общинския COVID център към Второ ДКЦ ежедневно преминават над 30 човека. „В момента боледуват тези, които не са ваксинирани. Това е тенденцията. Има и много малък процент, които са ваксинирани, но те боледуват на крак”, обясни пред TrafficNews д-р Николай Петков, който от два месеца и половина работи в центъра. По неговите наблюдения, почти всички хора, които идват тук със симптоми, се оказват положителни за COVID-19.

При пристигането в центъра, на всички задължително са прави антигенен тест и в зависимост от резултата се изписва съответното лечение. В рамките на десет дни пациентът може да посети повторно кабинета, ако се наложи, се насочва за хоспитализация. Правят се клинични изследвания, образна диагностика, при необходимост – микробиологични изследвания. Вече се изписват и лекарства с електронни рецепти.  

„Симптомите, с които идват хората, са разнообразни – болки по ставите, артралгии, миалгии, болки в гърлото, отпадналост. Някои са с температура, други – без. Някои идват с гадене и повръщане. При отделните хора стартира по различен начин. Идват хора с главоболие, други само с температура, без други оплаквания. Някои се чувстват отпаднали, но нямат никакви други симптоми”, посочи д-р Петков.

Според неговите наблюдения, все по-често помощ търсят пациенти, които имат оплаквания поне от десетина дни. При направата на антигенен тест, той излиза отрицателен, но въпреки това те категорично са с COVID вирус. Това се вижда и на скенерите, които са им направени. „Когато оплакванията са с по-голяма давност, инфекцията слиза надолу и много често не само антигенен тест, но и PCR показва отрицателен резултат. Което обаче не означава нищо. След теста се прави скенер и той показва двустранна пневмония, както е характерно за коронавируса – тип матово стъкло и т.н. Това са хора, които категорично са с коронавирус, просто тестът им е отрицателен, защото идват късно”, допълни медикът.  

Той е категоричен, че хората не трябва да чакат и да се успокояват, че „ще им мине”, тъй като без лечение това няма как да стане. Още в началото на оплакванията е редно да се посети кабинет, където да се направи поне един тест. След това е редно да се започне адекватно лечение. Не парацетамол при температура и някакъв антибиотик, какъвто има вкъщи. Защото неадекватното лечение също води до влошаване на състоянието.

„В петък дойде един човек. Тестът му беше отрицателен, с 82 сатурация, не можеше да стане от колата да дойде до кабинета, нямаше въздух. Близките му казаха, че щом тестът е отрицателен, значи не е коронавирус. Важно е в началото да се вземат мерки, да се започне адекватно лечение с антиагреганти, антикоагуланти и т.н. Не антибиотик, защото в началото находката е вирусна. Няма антибиотик, който да убие вируса”, обясни д-р Петков.

От хората, които идват с оплаквания, повече от половината се насочват за болнично лечение. Това се налага, тъй като са потърсили помощ късно, нелекувани са, или са неадекватно лекувани.

Проблемът е, че не могат да бъдат хоспитализирани с отрицателен тест. И това обикновено става при усложнения – когато вече са в доста тежко състояние.

„Нека хората да не чакат”, призова и управителят на Второ ДКЦ д-р Валентина Костуркова.

Тя обясни, че Общинската COVID зона работи от началото на годината. Първоначално дежурства дават лекари от лечебното заведение. От два месеца зоната разполага с постоянен екип от лекар-специалист и специалист здравни грижи. Обслужват се както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени пациенти всеки работен ден от 8 до 16 ч.

„Сградата е със самостоятелен вход, няма смесване на потоци. Осигурили сме зелени коридори за образна диагностика за снимки на бял дроб, както и зелен коридор за клинична лаборатория”, посочи д-р Костуркова. Тя призова и пациентите да бъдат по-дисциплинирани, да спазват дистанция и да се пазят.  

След края на пандемията Общинският COVID център ще бъде преустроен в Общински педиатричен център.

Кои са безплатните лекарства за COVID-19

Според инструкциите на НЗОК, лекарствата, които могат да се изписват безплатно на хората за домашно лечение в COVID зоните, са разделени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. Конкретните молекули носят наименованията Dexamethasone, Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Bromhexine, Budesonide, Enoxaparin и Nadroparin, Clopidogrel. От тях има общо 22 лекарства с различни търговски марки.

Специалистите могат да предписват лекарства както за лечение и атакуване на вируса, така и за профилактика и предотвратяване на възможни усложнения. Медикаментите се предписват електронно на здравноосигурените пациенти, като една рецепта може да съдържа до три препарата. С електронната рецепта лекарствата могат да бъдат получени безплатно в аптеките, които имат договор с НЗОК.

Необходимо е диагнозата да бъде официално доказана с тест.  

 

Ето пълния списък на разкритите COVID зони в Пловдивска област: