Грипът създава реална опасност от сърдечни увреждания и инфаркт, особено при определени групи хора. Още в рамките на седмица след развитие на грипната инфекция сърцето може да бъде сериозно увредено, сочи специализирано проучване и поставя акцент върху качествената превенция.

Проучване на авторитетното здравно издание New England Journal of Medicine предлага един малко по-различен, но изключително важен поглед върху грипа. Учените хвърлят малко повече светлина върху връзката между грипната вирусна инфекция и нейните опасни усложнения и в частност върху тези, увреждащи сърцето.

Статистиката сочи, че животозастрашаващите сърдечни увреждания са сред най-опасните усложнения на грипа, които обаче често се подценяват, пише Puls.bg

Вирусните инфекциозни заболявания от всякакъв тип, включително грипът, изтощават имунната система и тя губи способността си да неутрализира опасните бактерии, с които организмът е в непрекъснат контакт. Затова бактериалните инфекции са най-честото усложнение на грипа. Същевременно обаче грипната инфекция протича с остри възпалителни реакции, които може да увредят състоянието на кръвоносните съдове и да създадат риск от тромбоза. В случаите, когато възпалението засегне кръвоносните съдове на сърцето, рискът от увреждането му е много голям. Така инфарктите се явяват по-рядко, но много по-опасно усложнение на грипа.

Рискът от увреждане на сърцето е най-висок при хора, генетично предразположени към сърдечносъдови заболявания, и при такива с атеросклероза или хронични проблеми с холестерола и триглицеридите.

Проучването на здравния журнал показва, че най-висок е рискът от сърдечни поражения в рамките на първата седмица след заразяването с грипния вирус.

Отключването на придружаваща грипа инфекция може да увеличи неколкократно този риск. Установено е обаче, че сърдечни поражения може да се диагностицират и при хора, преболедували тежко грипа цяла година по-рано. Затова всеки симптом на сърдечен проблем в сезона на грипа, дори при неизявени грипни оплаквания, трябва да се разглежда със съответното внимание и да не се подценява.

Според специалистите основно превантивно средство, дори при намаляваща грипна заболяемост, остава профилактиката на заразяването. Личната хигиена и минимизирането контактите с болни са най-сигурните средства за подсигуряване на общото и сърдечното здраве през зимата.