През 1776 г. – САЩ за първи път в света използват подводница (Американ Търтъл) за военни цели.

През 1855 г. – Състои се коронацията на Александър II в Московския кремъл.

През 1883 г. – Съставено е първото в българската история коалиционно правителство, начело с Драган Цанков.

1886 г. – Княз Александър I Батенберг абдикира от българския престол под натиска на Русия и окончателно напуска страната; съставено е правителство начело с Васил Радославов и регентство в състав Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Сава Муткуров.

През 1897 г. – Поетът Иван Вазов е назначен за министър на образованието.

През 1913 г. – Избухва Охридското въстание на българското и албанското население срещу сръбската власт в Македония. Избухването на въстанието и прогонването на сръбските войски от Дебърско, Стружко и Охридско подтикват сръбокото правителотво да обяви, че е започнала „нова война“. Още на 11 септември е издаден кралски указ за мобилизация. За потушаване на въстанието освен редовната армия са мобилизирани допълнително около 100 хиляди войници.

През 1940 г. – Подписана е Крайовската спогодба, съгласно която Румъния връща Южна Добруджа на Царство България.

През 1954 г. – Открит е Паметникът на Съветската армия в центъра на София. Паметникът на Съветската армия е паметник, разположен в Княжеската градина, в центъра на българската столица София, посветен на съветската Червена армия. Построен през 1954 г., десет години след Съветско-българската война и Деветосептемврийския преврат от 1944 г., днес паметникът е предмет на разгорещени спорове относно неговото значение, предназначение и бъдеще. След 2011 г. той става обект на няколко акции, най-често израз на протест спрямо политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия.

1964 г. – Край Габрово е открит Архитектурно-етнографският музей „Етър“. В ЕМО „Етър“ се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 експоната и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители.

Роден на този ден е Тодор Живков. Той е виден политик от Българската комунистическа партия, който в Народна република България между 1954 и 1989 година заема най-високите ръководни постове – първи секретар и генерален секретар на ЦК на БКП, председател на Министерския съвет на НРБ и председател на Държавния съвет на НРБ. Живков е бил и кмет на София. Като участник в партизанското движение ползва псевдонима Янко. По време на управлението си и след това е известен с прозвищата Бай Тошо, Тато, Първия секретар на ЦК на БКП.