Пловдив е една от най- добрите дестинации за кулинарен туризъм, но извън града също има места, заради които си струва да пропътувате няколко километра. Гастро дестинациите, които ще ви препоръчаме , са на по-малко от час път от града. Далеч не всички от тях са с типичната национална кухня, в някои от ресторантите ще ви изненадат с истинско гурме. Разбира се, можете да съчетаете кулинарното пътешествие с разглеждането на някоя забележителност в района. 

Беркут

Ресторантът се намира в едноименния хотел , разположен в подножието на родопския рид Чернатица, само на 8 километра от Пловдив в село Брестник. Кухнята е под ръководството на майстор готвача Мирослав Дончев. Гостите могат да избират между 4 ресторанта с различна кухня, включително италианска, средиземноморска и българска.

Ресторантите и градината са с панорама към града, а вечерята или обядът могат да бъдат съчетани с посещение на манастирите "Св. Георги" и "Св.св Козма и Дамян ".

Едно време

Карлово е град, който предлага много природа, история и култура.  Когато обаче им се наситим, можем да прекараме няколко незабравими часа в ресторант “Едно Време”.

Ресторантът пресъздава духа на миналото по модерен начин, а собственците му го стопанисват с много любов и желание. Разположен в уютна възрожденска къща, той вече доста години поддържа високо ниво – и по отношение на храната, и в обслужването.  Преди няколко години бе в Топ 50 на Ресторантите на списание „Бахкус”. Не е за пренебрегване факта, че може да се похвали и с една от най-красивите ресторантски градини у нас. Ако искате да изненадате някой скъп гост от чужбина „Едно време”  е подходящо място.

 Тук е едно от малкото места, където се предлага истинска анасонлийка, чието приготвяне е изкуство, а пиенето церемония.

Винарска изба "Старосел"

Добрата храна върви с добро вино, а във винарска изба „Старосел” тази комбинация е гарантирана.

Комплексът разполага с два ресторанта, като едноименният предлага характерни за българската кухня ястия, вторият „Тероар”  е за по- придирчивите небца и там сервират подбрани гурме ястия от българската и европейската кухня, хляб и пици на пещ, прясно изпечен хляб от лимец. Гостите могат да се насладят на вината на винарската изба и да опитат прочутата „салата „Мераклийка” за староселска ракийка” , както още  много вкусотии, които главният готвач е приготвил за тях.

Посещението в избата може да е чудесен финал на кратка, но съдържателна екскурзия в един от най- богатите на история и археология райони край Пловдив.
Дори да сте ходили преди години, си струва да посетите тракийското селище отново. То е в процес на разкопки и реставрация, и непрекъснато излизат нови находки. В момента могат да се видят основната гробница, съоръжение от побити в кръг каменни блокове, което се смята, че е използвано като астрономическа обсерватория, и още няколко руини.

Алхимика

Ако обаче горните предложения не ви се струват достатъчно изтънчени, можете да се отбиете в Замъка на Алхимика – резиденцията на д-р Невен Енчев над Белащица.

Там ви очаква шеф Петров, който при интерес от ваша страна ще ви разкрие „тайните на Алхимика”.   Той съчетава  кулинарни традиции и модерни методи на приготвяне на храната.  

Ресторантът предлага няколко менюта – средиземноморско, суши меню и кавказко меню.

Сред изкушенията са домашно изпечен  хляб, пате де фоа гра, домашно пушени меса и риба, включително суши по оригинални японски рецепти, домашно приготвени сладка, домашно мариновани зеленчуци. .

Дияна

Ресторантът с прекрасната градина е само на 5 минути от Пловдив, в село Труд.  Едва ли има чревоугодник в Пловдив , който да не е отскачал уж „само за една салата” и да не е оставал поне два часа , изкушен от богатото меню.  Освен традиционните български ястия, в ресторанта шеф – готвача Дияна Копринкова предлага прочутата си джурканица от спанак, друсанка в гърне и клопаница. Нейните специалитети привличат доста политици и известни личности, като градските легенди твърдят , че в обгърнатите с вечнозелелени храсти беседки, са взети доста важни за страната решения. В ресторанта правят и етносватби.

sso

Въпреки че , новият ресторант в Перущица още е с кратка биография, чревоугодниците вече са го включили в списъците си. Изобщо не е необходимо да пътувате 250 километра до Гърция , за да похапнете пресен октопод. Готвачката Милка приготвя забележителни екземпляри. Винтидж дизайн, подбрана винена листа и свежи продукти. Собствениците очевидно не са пестили, превръщайки втория етаж на голяма сграда в центъра в луксозен ресторант.

Освен гурмето, менюто включва и домашни вкусотии като пиле със зеле, чушки с доматен сос, фасул с наденица и пр.

Близо до Перущица е прочутата Червена църква.  Тя е укрепена по Европейска програма,  а целият район е облагороден с алеи и пейки. Консервирани са запазените стенописи – ще ги видите по закътаните сводове и колони. Има стенописи от V и XII век, като на информационна табела е описано подробно какви са изображенията на запазените стенописи.

В района можете да направите и винен тур в местните винарски изби.

 

Бяла река

Ресторант Бяла Река се намира близо до Калофер и е известен с  пъстървата си, която собствениците отглеждат в рибарника в съседство. Прясната пъстърва, която в менюто е в близо 30  различни рецепти, прави  крайпътното заведение предпочитано място за любителите на рибните специалитети. Освен кулинарни изкушения,  ресторантът предлага и чудесен изглед от огромната си тераса.

Юговското ханче

Ресторантът е задължителна спирка на чревоугодниците, които през зимата се качват на ски на Пампорово. През лятото обаче също трудно можете да намерите свободни места през уикенда. Причината, разбира се, е скрита някъде в кухнята, където майстор – готвачът върти родопски специалитети като качамак , пататник,  вкусни шашлъци със свинско и пилешко, ароматни пърленки с масло и мерудия, шкембе чорба, боб  и какво ли още не.  Само на няколко километра от там е Кръстова гора – християнска светиня и място за поклонение.

   

Позитано 20

Не, не говорим за централата на БСП в столицата, а за прочутата кръчма в Брестник. През 2004 Сергей Станишев се среща там с местни социалисти и за една нощ ресторантът сменя името си. „Възродителният” процес се е оказал добро хрумване , защото от тогава в скромната паянтова кръчмица се отбиват  политици, посланици и обикновени милионери. В култовата кръчма са гостували депутати от Руската Дума и представители на почти всички дипломатически мисии у нас. А славата на прочутите кюфтета отдавна е надхвърлила границите на страната.

Атлантик

 В горещите летни вечери много пловдивчани палят колите и търсят прохлада в зелената градина на комплекс “Атлантик” в Първенец. Богато меню с продукти от фермите в близките села и сериозна винена листа.  Барбекюто и домашните пържени картофи са предпочитани от гостите.  

Национал

Жабешките бутчета и прочутата  картофена палачинка с пълнеж от пилешко и свинско месо, шунка, кашкавал и топено сирене, полята със сос чили и пармезан са два от специалитетите, които могат да ви накарат да нарушите диетата си или да запалите колата и да отидете до Хисар. Ресторант „Национал” е сред любимите както на местните хора, така и на туристите, които почиват с СПА курорта.  Крилца „Национал”, дробчета “Наслада”, байганети със сирене, кашкавал и шунка, катено мезе и свински и пилешки шишове на барбекю са сред другите кулинарни изкушения в ресторанта.