Когато за пръв път посетим чужд град, се опитваме възможно най-бързо да посетим всички забележителности или да научим повече за историята му. Противно на това често пренебрегваме красотите на родния си град и дори не подозираме какви тайни крие. Пример за това е Пловдив и околността – земя, пропита с хилядолетна история и пазеща спомени от различни култури. Само на 42 км от тепетата е и град Пещера – красив планински град, който е идеална дестинация за уикенда.

Близо до центъра на града се намира и античната крепост Перистера, която е разположена на хълма "Св. Петка".  В превод от гръцки името й означава Гълъбовата крепост, като според археолози най-ранната датировка трябва да се търси някъде през 4 век след Христа. Много вероятно е на мястото и да е имало и древно тракийско светилище, но това не е потвърдено с достатъчо доказателства при разкопките.

За произхода на името на крепостта е съхранена следната легенда: "Когато през 313 година във Византийската империя било въведено християнството, местните обитатели трябвало да изберат на кой от хълмовете в околността да изградят своята църква. Така от хълма "Света Петка" литнало ято гълъби".



Крепостта "Перистера" заема целия хълм "Св. Петка" и има ясно обособени цитадела, вътрешен град и подградие, разположени на площ от около 15 дка. Засега са изяснени и реставрирани крепостните стени на цитаделата и на вътрешния град. Вероятно подградието е частично застъпено от съвременните улици и сгради на Пещера, включително и от пътя Пазарджик – Пещера, където е имало порта с арка, непосредствено източно под крепостта.



Интересна е северната порта на цитаделата, която е претърпяла поне две преустройства. Първоначално входът е бил на линията на куртината (крепостната стена), непосредствено до северозападния ъгъл. Вероятно е имало надвратна кула с правоъгълна форма, издадена към юг. По-късно, може би в началото на VІв, е изградена мощна правоъгълна кула, с дължина запад – изток 11,30м. На източна крепостна стена, северно от фасадата на югоизточната кула-църква, е оформен друг вход на крепостта.



Съвременната архитектурна реконструкция на укрепителната система на цитаделата на "Перистера" изцяло се основава на резултатите от археологическо проучване, като се придържа към автентичния вид на късноантичното съоръжение.

На 5 км от град Пещера е и пещерата „Снежанка”, която се гордее с уникални ледникови форми. Подгответе се за лек планински поход – има обособена пътека и забавни табели, които ако не друго ще ви развеселят по време на изкачването.



"Снежанка" е сравнително малка пещера (145м дължина), но в нея се съдържат няколко уникално красиви зали със синтрови езерца. А по пода й може да видите пътечки от пещерни перли и оазиси от лунно мляко (бели отложения по скалите).



Разходката ви ще започне от Залата на виметата, наречена така заради формата на големия си брой сталактити. След нея ще попаднете в Голямата зала, където ще видите ръчно изработени глинени съдове, които са останали от древните траки, населявали някога пещерата. Истинско забавление ще ви предложи следващата Музикална зала. Тя притежава невероятна акустика, която може да ви бъде чудесно поле за изява. Запейте някоя песен и се наслаждавайте на ефектите.



Магията на пещерата обитава последната Вълшебна зала. До нея се стига по тесен, тайнствен проход, дълъг около 25м. Той е обсипан с пищна украса от мраморно бели сталактити. В тази невероятна зала пред вас ще се разкрие царството на Снежанка и седемте джуджета. Сред изобилието от изящни синтрови образувания се откроява фигурата на приказната героиня и снежнобелия балдахин на леглото й.

Източник: Opoznai.bg