Паркинг с капацитет за над 120 автомобила ще се появи в центъра на Пловдив. Той ще се намира на улица „Гео Милев” и ще бъде изграден на мястото на вече премахнати гаражни клетки. Официалният старт на работата по обекта беше даден днес от кмета на район „Централен” Георги Стаменов.

„Обектът ще бъде изпълнен на два етапа. Първият е зад блоковете на булевард „Княгиня Мария Луиза“ 32, 34, 36. Вторият – зоната зад № 38”, обясни районния кмет. В първия етап са предвидени първите 67 паркоместа, а останалите – във втория.

Ще бъде изграден зид, с който да се укрепи земната маса, тъй като на мястото има денивелация. За да се направи това, пътните ивици от настилката на място ще бъдат демонтирани и използвани при зидарията. Така ще се спестят средства и ще има екологичен момент при строителството, отбелязаха от администрацията, тъй като материали ще бъдат използвани вторично. След това ще бъде изградена асфалтова настилка с маркировка. Така ще е ясно кой къде трябва да паркира.

Изграждането на паркинга е част от политиката на Общината за премахване на гаражни клетки и създаване на паркозони. Стаменов отново отбеляза, че някои от гаражите дори не се използват по предназначение, а с новите паркоместа ще има над 40 процента повече реални места за паркиране. В район „Централен” остават около 600 гаражни клетки, чието премахване предстои. От началото на годината не се е наложило принудителното премахване на нито една.

Планира се на „Гео Милев” след около две месеца да има и обновено парково пространство с ново осветление, оформена растителност и допълнително озеленяване. Ще бъде осигурено цялостно напояване за зелената площ.

Докато тече ремонтът, живущите в района ще могат да паркират в синята зона на булевард "Княгиня Мария Луиза", но само срещу 5 лева на месец. Това ще става след като подадат заявление в ОП "Паркиране и репатриране".