Пловдивчани са блокирани на гръцкия остров Тасос, където все още не е овладян мащабният пожар, предизвикан от мълнии. Читател на TrafficNews.bg твърди, че тук има много българи, сред които и туристи от Пловдив. Той ни изпрати снимки, направени от автомобила му, с който са се опитали да избягат по-далеч от огнената стихия. В същото време на острова вече е обявено извънредно положение, след като пламналия в събота горски пожар все още гори, съобщава Protothema, цитирани от Фокус. Десет къщи са изгорели в две села, Микро и Мегало Казавити, докато пламъците заплашват село Теолодос. Един пожарникар е пострадал.

Пожарът гори на четири фронта, докато местни очевидци казват, че пламъците застрашават хотели в северната част на острова. 170 пожарникари, 73 машини, 53 служители в пеши групи, 15 доброволци и 36 войници се борят с пламъците, но силен вятър и гъст дим затрудняват усилията им. Тази сутрин хеликоптери са се включили в гасенето на пожара. Манастирите на Свети Панталеймон и Архангел са евакуирани, а в много части на острова има проблеми с електрозахранването.

Прокопан е и защитен ров. Пожарникарите се опитват да спасят от унищожение и два манастира на острова. Силите по овладяването на пожара са увеличени. Нови части са прехвърлени от Кавала на остров Тасос. Въпреки това обаче някои от огнищата се разпалват наново, защото духа силен вятър, който непрекъснато променя посоката си. Това са съобщили пожарникари, които участват в гасенето според БНР.

Взети се всички мерки, за да се защити животът на хората на острова, съобщи кметът на Тасос Костас Хаджиемануил. Повечето туристи са напуснали острова още в събота. Фериботите се движат по график.

Мълнии запалиха и гори в близост до Хилендарския манастир на Света гора. Все още огнеборци се опитват да овладеят пожара на Атон. Взети са незабавни мерки, за да не се допусне огнената стихия да доближи сградите на манастира. Водоносни коли не могат да се използват поради труднодостъпния терен, поради което гасенето става с хеликоптери.



Вижте още ВИДЕО от бедствените пламъци на остров Тасос ТУК!

TrafficNews.bg