Здравните власти обявиха огнище на ебола в селската общност на Гуке в префектура Н'Зерекоре, след като три случая на ебола бяха потвърдени от националната лаборатория. Така се отбелязва първия път, когато заболяването е срещано в страната от предходната вълна, която приключи през 2016 г.

Първоначалните разследвания установяват, че медицинска сестра от местното здравно заведение е починала на 28 януари 2021 г. След погребението ѝ шестима души, които са присъствали на траурната церемония, съобщават за симптоми, подобни на ебола и двама от тях са починали, а останалите четирима са хоспитализирани.

Гвинея е една от трите най-засегнати държави в епидемията от ебола в Западна Африка 2014–2016 г., която е най-голямата от откриването на вируса за първи път през 1976 г.

„Голямо безпокойство е да видим възраждането на Ебола в Гвинея, страна, която вече страда толкова много от болестта. Базирайки се обаче на опита, натрупан по време на предишното огнище, здравните екипи в Гвинея са вготовност да проследят бързо пътя на вируса и да ограничат по-нататъшните инфекции “, каза д-р Матшидисо Моети, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Африка.

„СЗО подпомага властите да създадат структури за тестване, проследяване на контакти и лечение и да приведат цялостната организация за реакция на пълни обороти“, обявиха от СЗО. 

С епицентъра на настоящото огнище в погранична зона, СЗО вече работи със здравните власти в Либерия и Сиера Леоне, за да засили общностното наблюдение на случаите в техните гранични райони, както и да укрепи капацитета им да тестват за случаи и да извършват надзор в здравните заведения. СЗО се обръща към Кот д’Ивоар, Мали, Сенегал и други изложени на риск държави в подрегиона.

По време на избухването на ебола в Западна Африка имаше 28 000 случая, включително 11 000 смъртни случая. Огнището започна в Гвинея и след това премина през сухопътни граници в Сиера Леоне и Либерия.