Ураганът „Ирма” – петстепенна буря, която преминава през Карибско море – вече е нанесъл огромни разрушения на френски острови в региона. Четирите „най-солидни” сгради на о-в Сен Мартен (Свети Мартин), който е поделен между Франция и Холандия, са разрушени.

Комуникациите между Париж и Сен Мартен, на който живеят около 74 000 души, са прекъснати. Същата е ситуацията и с друг от Антилските острови – Сен Бартелми. В социалната мрежа "Туитър" преследвачи на бури споделиха кадри от Сен Мартен. Видими са разрушени сгради, обърнати от вятъра коли и много изкоренени дървета.

Бурята „Ирма” вече е от най-високата пета степен на класификация. Съпътстващите я ветрове достигат скорост от 300 км/ч. Ураганът е най-мощното такова явление в Атлантическия океан за последното десетилетие. По-рано той премина през Антигуа и Барбуда.

Траекторията на „Ирма” засяга повечето държави в северната част на Карибския басейн. Бурята ще премине през Пуерто Рико (територия на САЩ), Американските и Британските Вирджински острови, Доминиканската република, Хаити и Куба, преди да достигне до Флорида през уикенда, пише vesti.bg.

Властите на Бахамските острови започнаха най-голямата евакуация в историята на страната, а американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение в засегнатите територии на САЩ. В районът Кий Уест във Флорида също така протича задължителна евакуация. Телевизионни камери уловиха как граждани подсилват имотите си и се запасяват с провизии, очаквайки бурята. 

По-рано френските власти изразиха притеснението си, че много хора на техните острови не са потърсили прикритие. Към момента размерът на щетите във вече засегнатите Антилски острови не е ясен.

По-нестабилните сгради на тях „вероятно са напълно или частично разрушени”, смята Коломб.

Ураганът е причинил наводнения в ниските части на островите, а крайбрежията са удряни от вълни, с височина до 12 метра. Любителски кадри показват наводнени улици и потънали коли на Сен Мартен.  Стана ясно също, че заради природното явление се е наложило самолетът на Папа Франциск да бъде отклонен от маршрута си.

Понтифът пътува за Колумбия, където ще има 5-дневна визита. Самолетът на „Ал-Италия” е трябвало да премине над Пуерто Рико, но заради урагана ще прелети над Барбадос, Гренада и Тринидад.