Руски учени заявиха, че радиоактивно замърсяване, засечено през септември в Европа не е свързано с авария в някой от ядрените обекти в страната, като вероятен негов източник може да е сателит. През ноември руската „Росатом“ поиска учени от Института за ядрена сигурност да проучат източника на „изключително високите“ нива на радиоактивен рутений, засечени в някои части на Русия от метеорологични служби.

Резултатите, представени вчер, не посочват с категоричност даден източник на замърсяването, но учените отхвърлиха предположението, че комплексът за ядрени отпадъци „Маяк“ в Урал е причината, съобщава БГНЕС. „Нашите заключения са, че „Маяк“ не може да бъде източник на радиоактивния рутений-106“, заяви Владимир Болтунов, който ръководи разследването. По думите му медицинските тестове не са засекли промени в телата на служителите на комплекса, като в периода „между 1 август и 30 ноември не е имало инцидент или проблем“ там.

В изявлението на учените се посочва, че въпреки невъзможността им да кажат със сигурност какъв е източникът, не е изключено той да е сателит или фрагмент от сателит, съдържащ рутений-106, който повторно е навлязъл в земната атмосфера. През ноември френският Институт за радиологична защита и ядрена сигурност публикува доклад, в който се съобщава, че изотопът рутений-106 е бил засечен във Франция в периода между 27 септември и 13 октомври.

Институтът отказа да коментира официално съобщенията на руските власти от днес, но според неговия заместник-директор Марк Перес версията за сателита е „много малко вероятна“. Метеорологичните служби на Русия през ноември съобщиха, че са регистрирали „изключително високи“ нива на рутений-106 от своята станция край Маяк в Челябинск. Рутений-106 е продукт, който се получава при делене на атоми в реактор и се използва при определени видове медицинско лечение.